Kérésre tolódott el egy héttel az időpont

Gyurcsány február 18-án tartja évindító beszédét

Gyurcsány Ferenc nem a tavaszi ülésszak első napján, hanem egy héttel később, február 18-án tart évindító beszédet a parlamentben - tudta meg az MTI. A kormányszóvivő erre úgy reagált: a kormánypárti frakciók kérésére lesz február 18-án a beszéd.

2008.01.31 13:23MTI

Daróczi Dávid az MTI-vel csütörtökön annyit közölt: a kormány gödi ülésén szóba került a miniszterelnök évindító beszéde is, és a kormánypárti frakcióktól az a kérés érkezett a miniszterelnökhöz, hogy február 18-án tartsa meg a beszédet. "Az első ülésnapon, február 11-én ugyanis főként még a 2007-es ügyek lesznek napirenden, mint például az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény, ezért célszerűnek látszik, hogy a kormányzás első másfél évének politikai értelemben vett lezárásáról és az első szakasz által megalapozott új politikai hangsúlyokról csak azt követően, a rákövetkező hétfőn beszéljen a miniszterelnök" - fogalmazott a kormányszóvivő.

A távirati iroda információi szerint a miniszterelnök február 18-án a parlamentben beszél először nyilvánosan az új kormányzati politikáról, amelyről az elmúlt hetekben külön-külön egyeztetett az MSZP különböző tagozataival és platformjaival. Az MTI több forrásból is úgy tudja, hogy a tervek szerint közvetlenül az évindító beszéd előtt rendkívüli kormány- és frakcióülést tartanak ezzel összefüggésben. Erről a kormányszóvivő nem kívánt nyilatkozni. Az új kormányzati politika lényegéről annyit tudni, hogy tervek helyett konkrétumokkal állnak elő és előre kiosztott feladatok, illetve határidők mentén halad a kormány. A gödi oktatási központban tartott szerdai kihelyezett kormányülés után Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI-nek azt mondta, a miniszterelnök arról is beszél majd parlamenti évindítójában, hogy az elmúlt másfél év politikája megteremtette a lehetőséget az első szakasz lezárásához, új politikai hangsúlyok megfogalmazásához.

A szóvivő példaként említette a foglalkoztatás bővítését, a gazdasági növekedést, az adórendszer átalakítását, valamint azt, hogy több lehetőséget adjanak a leszakadóknak az oktatásban, kultúrában és a közművelődésben is. Utóbbi területen a kormány még ebben az évben konkrét intézkedéseket hoz - mondta Daróczi Dávid. Gyurcsány Ferenc 2005-ban tartott először évindító beszédet a parlamentben. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke február 13-án tartja szokásos országértékelő beszédét, így idén előbb beszél, mint az MSZP elnöke. Tavaly Orbán Viktor Gyurcsány Ferenc parlamenti beszéde után néhány nappal tartotta országértékelőjét, akkor a Millenárison.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.