Nyugodtabb kormányzás és adócsökkentés következhet

Gyurcsány: sokan, akik hittek bennük, elfordultak a szocialistáktól

Gyurcsány Ferenc szerint nyugodtabb kormányzás, nyugodtabb élet következhet. A miniszterelnök országértékelő beszédében kijelentette: már nem készülnek további olyan nehéz, húsbavágó átalakító döntésekre, mint az elmúlt másfél évben.

2008.02.18 14:13MTI

Napirend előtti felszólalásában a kormányfő hangsúlyozta: tudja, hogy ez a másfél év sok csalódást és bizonytalanságot hozott, mert gyorsabban növekedtek az árak és az adók, mint a jövedelmek, illetve több területen is felforgatták a régi rendet.Hozzátette: sokan, akik hittek bennük, elfordultak a szocialistáktól.

Sokaknak életük egyik legnehezebb másfél éve volt az elmúlt időszak, azok közül is, akik bennünket támogattak és bennünk hittek. Sajnálom, hogy sokaknak csalódást okoztunk - közölte a miniszterelnök. Ugyanakkor - mint mondta - azt még ennél is jobban bánná, ha nem teljesítették volna a kötelességüket.

Hozzátette: az idén a költségvetés jobb lesz a tervezettnél, jövőre három százalék körül lesz a hiány, és mintegy 250 milliárd forint még meg is marad. "Az előttünk álló időszakban már nem készülünk olyan további nehéz, mondhatnám húsbavágó, a hétköznapokat közvetlenül átalakító döntésekre, amelyekből bizony kijutott az elmúlt tizennyolc hónapban" - jelentette ki.

 Az egészségügyi átalakítások eredményeként - folytatta - , mintegy 200 ezer ember kezdett el járulékot fizetni, olyanok, akik korábban nem fizettek, és tavaly 2.500 gyógyszer ára csökkent. A miniszterelnök szerint a változások végső célja kitörni az alattvalói, kiszolgáltatott létből, felszabadítani, szabaddá tenni az embert.

Gyurcsány Ferenc úgy vélte, az elmúlt másfél év minden küzdelmével együtt teljesítette fő feladatát, lehetőséget teremtett egy új politikára, utat nyitott a 2006-ban megígért Új Magyarország programjának.  A kormányfő visszatérést javasolt a 2000-ig követett polgárosodás történelmi, társadalmi programjához, máskülönben Magyarország történelmében sokadszorra utat téveszt, és zsákutcába jut.  Mint mondta, a polgárosodást nem lehet felülről elrendelni, de segíteni, ösztönözni, támogatni lehet és kell is. 

"Az új Magyarország politikájának ez a társadalmi, politikai lényege" - fogalmazott.
Gyurcsány Ferenc az elmúlt időszak eredményei közé sorolta azt, hogy az idén végre ismét növekedhetnek a jövedelmek, a nyugdíjak és a fogyasztás is, jövőre ennek hatását milliók fogják érezni.  Úgy vélte, az átalakítások eredményeként olcsóbban működik az állam, az egyetemek és a főiskolák versengenek a diákokért.

[1/3]next
  1. 1. oldal
  2. Új tulajdonosi program indul
  3. A munka, a tudás és a tulajdon a polgárosodás feltétele

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.