"A jogtanácsos csak a legkisebb láncszem"

Sukoró - A Fidesz szerint a többi tettest is felelősségre kell vonni

A Fidesz szerint a vagyonkezelőtől távozó Császy Zsolt, a sukorói ügyben jogtanácsosként eljáró értékesítési igazgató a "legkisebb láncszeme" a sukorói kaszinóberuházás ügyének, ezért a folyamatban lévő ügyészségi eljárásban a többi "tettest" is felelősségre kell vonni.

2009.11.14 13:00MTI - Fotó: vokscentrum.hu

Balsai István, a Fidesz elnöki stábjának jogi igazgatója budapesti sajtótájékoztatóján ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy a Magyar Nemzet szombati számában arról írt: távozik a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől (MNV) Császy Zsolt.

Ezzel összefüggésben a fideszes politikus úgy fogalmazott: igyekeznek eltünteti a nyomokat a vagyonkezelőnél.

Ha úgy gondolja Bajnai Gordon miniszterelnök vagy Oszkó Péter pénzügyminiszter, hogy majd Császy Zsolt lesz a bűnbak - "akit egyébként szépen, zsebpénzzel együtt elbocsátanak" -, akkor nagyon tévednek - fogalmazott Balsai István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője.

"Türelemmel várjuk a nyomozó főügyészségnek most már a gyanúsításra is kiterjedő megállapításait" - mondta a sukorói telekcsere-szerződéssel kapcsolatban megállapított értékvesztésről a politikus.

A Magyar Nemzet szombaton azt írta: Császy Zsolt november 15-én távozik a vagyonkezelőtől, az MNV tájékoztatása szerint azonban a munkaviszony megszüntetése független a sukorói szerződéstől.

Az MNV tervei szerint megszüntetik a Császy Zsolt által vezetett igazgatóságot is. Végkielégítést a távozó igazgató nem kap, de a lap értesülése szerint mintegy 6,5 millió forint juttatás - prémium, szabadságkiváltás és egyösszegű kifizetés - jár neki.

Az Országgyűlés október 26-i határozata értelmében parlamenti bizottság vizsgálhatja a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatos kormányzati tevékenységet.

A Fidesz kezdeményezte vizsgálóbizottságnak egyebek között arra kell választ találnia: milyen számítások alapján állapította meg a nemzeti vagyonkezelő a Joav Blum tulajdonában álló, csereingatlanként szolgáló albertirsai, illetve pilisi telekegyüttes csereértékét.

A vizsgálatnak választ kell adnia arra is, hogy a sukorói beruházásra tekintettel alkották-e meg a Veres János volt pénzügyminiszter által előkészített vagyontörvényt, amely megteremti a verseny nélküli földcsere lehetőségét.

A King's City elnevezésű beruházásra egy amerikai, izraeli, német és magyar üzletemberekből álló befektetőcsoport készül, amely 2013 közepére 275 milliárd forintos költséggel gigantikus idegenforgalmi komplexumot szeretne létrehozni a Velencei-tó északi partján.

A hetvenhektáros területen szállodák és éttermek épülnének, valamint élményfürdő, golfpálya, kaszinó, továbbá egy szórakoztatóközpont is helyet kapna. Az ingatlan, amelyen a komplexum épül, Sukoró külterületén van.

A korábban állami tulajdonban lévő üres területhez az egyik befektető, Joav Blum úgy jutott hozzá, hogy felajánlotta cserébe a magyar államnak a Pest megyében található összesen 183 hektárnyi gyümölcsösét.

A Központi Nyomozó Főügyészség vezetője - a kirendelt igazságügyi szakértő véleménye alapján - október 1-jén közölte az MTI-vel, hogy valós értéküknél csaknem 600 millió forinttal drágábban szerepelnek a sukorói ingatlancsere szerződésében a pilisi és albertirsai földterületek.

A Pénzügyminisztérium november 10-én arról tájékoztatta az MTI-t: a tárca a sukorói beruházás ügyében kitart amellett, hogy bíróság előtt kezdeményezi a telekcsere ügylet értékaránytalanságának és semmisségének megállapítását, s nem kívánja ezt a bírói hatáskörbe tartozó döntést egyoldalúan magához vonni.

A minisztérium ezt azzal kapcsolatban közölte, hogy Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője a sukorói szerződések azonnali felbontását és a politikai, jogi felelősségrevonást követelte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.