Rossz leosztás a befektetőknek?

Mi lesz veled, King's City - az MNV a csereszerződés érvénytelenítésére készül Sukorón?

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) tárgyalásokat kezd a sukorói ingatlanokra vonatkozó csereszerződést aláíró befektetővel az eredeti állapot helyreállításáról - közölte az MNV Zrt. szerdán az MTI-vel.

2009.10.14 17:17MTI

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) szerdai ülésén tájékoztatót hallgatott meg a csereszerződés megszüntetésével kapcsolatos egyes jogi lehetőségekről. Ezt követően egyhangú döntéssel kérte fel az MNV Zrt. vezérigazgatóját arra, hogy kezdjen tárgyalásokat a befektetővel az eredeti állapot helyreállítása végett, és a megállapodást november 9-ig kösse meg. Zicherman Zsolt, az MNV szóvivője az MTI kérdésre magyarázatként elmondta: a döntés oka, hogy az ügyészség által megküldött értékbecslés alapján kétség merült fel az ingatlancsere egyenértékűsége tekintetében.

Azért kell helyreállítani az eredeti állapotot, mert a tanács tagjainak véleménye szerint "még csak kétség sem merülhet fel az egyenértékűséggel kapcsolatban".

Az NVT 2008-ban az ingatlancseréről szóló döntését az akkori információk ismeretében hozta meg. Azóta új körülmény merült fel: a Központi Nyomozó Főügyészség által felkért igazságügyi szakértő jelentős eltérést tapasztalt az ingatlanok értéke között. Az MNV korábban, a közbeszerzési pályázaton kiválasztott független értékbecslő értékelése alapján közel 300 millió forint készpénz megfizetése mellett járult hozzá az albertirsai és pilisi földterületeknek a sukorói területre való cseréjéhez.

A befektető még 2008 végén átutalta az MNV Zrt. számlájára a különbözetet. A szóvivő megjegyezte, hogy az MNV kezdeményezte a két szakértői vélemény megvitatását a főügyészségnél, de választ nem kapott. Az MNV pedig ilyen szakkérdésben nem jogosult dönteni.

A Pénzügyminisztérium korábban azt közölte, hogy ha az sukorói csereügyletben az eredeti állapot helyreállításáról 30 napon belül nem állapodnak meg, akkor az MNV Zrt.-nek jogi lépéseket kell tennie a csereszerződés érvénytelenítésére. Sukoró külterületére mintegy egymilliárd euró, (270 milliárd forint) értékben tervezték felépíteni a King,s City üdülő- és szórakoztató központot izraeli, német és magyar befektetők. A komplexumba első osztályú kaszinót is terveztek, amelyre a koncessziós szerződést a napokban írták alá a koncessziós pályázaton nyertes KC Bidding Kft.-vel.

A kaszinó pályázat nem Sukoró, hanem a Közép-dunántúli régió területére írták ki, így máshol is meg lehet valósítani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.