"Mikor hallatja a miniszterelnök a szavát?"

Haladéktalan intézkedéseket vár a tanárverések miatt a PSZ

Haladéktalan intézkedéseket vár a az iskolai erőszak megállítására az oktatási tárca vezetőjéhez intézett nyílt levelében Pedagógusok Szakszervezete (PSZ).

2009.02.16 15:48MTI

A PSZ elnöke egy újabb, a közelmúltban Mándokon történt tanárverés után fogalmazta meg nyílt levelét, amelyet a szervezet honlapján tettek közzé. A szabolcsi Mándokon február első hetében bántalmazott egy 38 éves asszony és 18 éves lánya egy fiatal tanárnőt, aki könnyű sérüléseket szenvedett.

Az anya és lánya azért támadt a 26 éves tanárnőre szerda délután, mert a pedagógus állítólag koszosnak nevezte az asszony általános iskolába járó másik lánygyermekét és nem engedte, hogy fellépjen a farsangon. A rendőrség közlése szerint a könnyű sérülést szenvedett napközis tanárnő elmondása szerint ugyanakkor mindössze arra kérte az osztályába tartozó tanulót, hogy fogja össze a haját.

Az érdekvédelmi szervezet elnöke a dokumentumban azt írja, hogy az iskolai erőszak szinte mindennapossá válása és az iskolákban tapasztalható egyéb negatív cselekmények "érdekes sztoriként" való tálalása a médiában tovább rombolja a pedagógus tekintélyét.

A PSZ haladéktalan, hathatós intézkedést vár, azt, hogy a miniszter és minisztertársai a rendelkezésükre álló minden eszköz segítségével állítsák meg ezt a folyamatot. Az érdekvédelmi tömörülés elnöke rámutatott: az oktatás színvonalának emelése, az iskolázottság "bázisának" szélesítése nem történhet pedagógusok nélkül.

"Olyan pedagógusok nélkül, akik nem félnek bemenni az osztályba tanítani, nevelni, követelni a tudást, a tisztességes magatartást, s abban hisznek, hogy munkájukért megbecsülés, elismerés és ha szükséges, védelem jár" - fogalmazott Galló Istvánné.

Hozzátette: a miniszter által létrehozott ad hoc bizottság - melynek tagjai között nem volt gyakorló pedagógus - nem fogadta el a pedagógus szakszervezetek jogszabály-változtatási javaslatait, s a különböző tanácskozások ajánlásai, javaslatai sem hozták meg a várt eredményeket. Az iskolai agresszió és benne a pedagógusok elleni durva támadások száma nem csökkent, sőt emelkedett.

A sikeres oktató-nevelő munkához szükséges pedagóguspresztízs pedig tovább romlott. "Minek kell még bekövetkeznie ahhoz, hogy miniszter úr legalább a szavát hallassa a gyerekek, a pedagógusok védelmében? - tette fel a kérdést nyílt levele végén a PSZ elnöke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.