Cipővel hajigálták a minisztert!

Egyetemi tanárok és diákok tüntettek Franciaországban

öbb ezer egyetemi tanár és diák vonult csütörtökön utcára Franciaország nagyobb városaiban az oktatók és a kutatók státuszáról szóló reform elleni tiltakozásul. Strasbourgban, az új egyetem avatására látogató felsőoktatási miniszter felé cipőket és tojásokat dobáltak az épület előtt tüntetők.

2009.02.05 18:45MTI

Számos francia egyetemen kedd óta szünetel a tanítás, miután a felsőoktatásban dolgozó tanárok szakszervezetei határozatlan idejű sztrájkot hirdettek, amelyet a legfőbb diákszervezet, az UNEF is támogat. A tanárok elégedetlenségét az váltotta ki, hogy a felsőoktatási intézmények autonómiáját előíró, 2007 augusztusban elfogadott törvény értelmében ezentúl a rektorok az 57 ezer oktató kötelező óraszámának meghatározásában is teljes autonómiát élveznek, amely a félelmek szerint a kutatások rovására fog növekedni.

Összesen 22 városban tüntettek a felsőoktatási reform ellen. Párizsban a rendőrség szerint 3600-an, a szervezők szerint 10 ezren, Rennes-ben 3-4 ezren követelték a múlt pénteken kihirdetett rendelet visszavonását. Nantes-ban az egyetem egy részének blokád alá vételének megszavazásával kezdődött a tüntetés, Lille-ben pedig a város polgármestere, Martine Aubry, az ellenzéki Szocialista Párt főtitkára is felvonult a tiltakozó menetben.

Strasbourgban megközelítőleg kétezer tanár és diák gyűlt össze a három felsőoktatási intézmény összevonásából létrejött új egyetem központi épülete előtt, amelynek a megnyitójára várták Valérie Pécresse felsőoktatási minisztert.

Amikor a rendőrök a tüntetők egy csoportját megpróbálták a bejárat elöl eltávolítani, cipők és tojások repültek az épület felé, amire a rendfenntartók könnygázzal válaszoltak. A miniszter megnyitóbeszédét pedig tucatnyi meghívott tanár bekiabálással zavarta meg, majd egy 2200 aláírással ellátott petíciót nyújtottak át neki.

Pécresse korábbi nyilatkozataihoz hasonlóan megismételte javaslatát, miszerint az egyetemek vezetői minden intézményben a tanárokkal együtt közösen dolgozzanak ki egy minden szakterületet felölelő chartát a rendelet alkalmazását segítendő.

Ennek érdekében február 11-re találkozóra hívta az egyetemek képviselőit. A felsőoktatási reformmal - amelynek egyes intézkedései már életbe léptek - a kormány alapvető szándéka a személyi állomány kiválasztásában és a költségvetésben is a jelenleginél nagyobb autonómiát biztosítani az egyetemek vezetőinek, azért hogy alapítványokon keresztül lehetőségük legyen a magántőke bevonására a pénzhiánnyal küzdő francia felsőoktatásba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.