A közoktatási-törvény nem rendelkezik pontosan

Oktatási Hivatal: a középiskolák 5 százalékában volt szünet az információk szerint

Mintegy ötven középiskolában, azaz az intézmények öt százalékában volt szünet hétfőn az Oktatási Hivatal (OH) informális adatai szerint; az iskoláknak nincs bejelentési kötelezettségük - közölte az MTI kérdésére Bakonyi László, a hivatal elnöke.

2009.01.12 19:21MTI

Kifejtette: a hivatal konkrét bejelentés esetén indíthat vizsgálatot és szabhat ki szankciót szabálytalan elrendelés esetében. Minden bejelentést megvizsgálnak, amely a rendkívüli szünet elrendelésével kapcsolatosan érkezik.

Bakonyi László elmondta, hogy az oktatási intézmény vezetőjét a tanév rendjének megsértése esetén maximum 50 ezer forintos szabálysértési bírsággal sújthatják.

Ezt is csak akkor, ha az intézmény esetében lefolytatott eseti vizsgálat jogszerűtlenséget tár fel. A felelősséget ez ügyben az iskola igazgatója egy személyben viseli. Az OH elnöke megjegyezte: ezeket a tanítási nélküli napokat pótolni kell valamelyik szombati napon.

Hangsúlyozta továbbá, hogy nem lehet felügyelet nélkül hagyni a gyerekeket, azt akkor is biztosítani kell, ha csak egy diákról van szó. Ezt nem feltétlenül az iskola épületében kellett megoldani, az önkormányzattal közösen kijelölhetik a felügyelet helyét másik épületben is.

A kormányszóvivői iroda az MTI megkeresésére azt közölte hétfőn: a közoktatási törvény nagyon egyértelműen fogalmaz arról, hogy milyen helyzetekben rendelhetnek el tanítási szünetet. Mint hozzátette, ebben a konkrét helyzetben nem lehet szünetet elrendelni, s arra nincs is szükség; Magyarországon a lakosság, a közintézmények, az egészségügyi intézmények, oktatási intézmények gázellátása biztosított.

Az MTI kérdéseire adott írásos válasz szerint szükséges és indokolt az ésszerű és takarékos megoldások megkeresése. A rendkívüli szünet elrendelése nem jelent megoldást, hiszen az intézmény köteles megszervezni a gyermekek szakszerű felügyeletét és köteles megfelelő fűtött helyiséget biztosítani számukra.

Amennyiben a gyerekek otthon maradnak, úgy a lakások fűtését kell megoldani. Így a szünet összességében nem jelenthet spórolást
- közölték.

A kormányszóvivői iroda kitért arra: ez az intézkedés igen nehéz helyzetbe hozza a tanulókat, hiszen a tanév rendje szerint az első félév 2009. január 16-ig tart.

"A nevelőtestületnek meg kell állapítania a tanulók félévi osztályzatát, amely beszámít a felvételi eljárásokba. Különösen nehéz helyzetbe kerülnek a végzős évfolyamok diákjai, hiszen számukra a továbbtanulás lehetősége a tét" - írták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.