A kormány nem engedélyezi a rendkívüli szünetet

Spórolnak a gázzal: Tanítási szünet számtalan iskolában

Háromnapos tanítási szünetet rendelt el hétfőtől a Fejér Megyei Önkormányzat által fenntartott 13 oktatási intézményben Balogh Ibolya (FIDESZ), a megyei közgyűlés elnöke és Varjú Mihály főjegyző a gázzal való takarékosság érdekében.

2009.01.08 17:56MTI

Azon diákok részére, akikre szüleik napközben nem tudnak felügyelni, a tanítási szünet idejére ügyeletet biztosít a megyei önkormányzat - mondta Csathó Barna. 

Tájékoztatása szerint a megyei közgyűlés elnöke hasonló takarékossági intézkedés megtételének mérlegelésére szólította fel más közoktatási intézmények fenntartóját és vezetőjét.

Háromnapos szünet hétfőtől 18 megye önkormányzati középiskoláiban

Hétfőtől háromnapos szünetet rendelnek el 18 megyében az önkormányzatok által fenntartott középiskolákban a gázkrízis miatt - jelentette be Ódor Ferenc (Fidesz), a Megyei Önkormányzatok Szövetségének elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón. 

Az intézkedéssel 18 megye vezetője teljes mértékben egyetértett, egyedül Heves megye önkormányzati vezetőjét nem tudták eddig elérni - hangzott el. Ódor Ferenc elmondta: ezzel az intézkedéssel szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy a lakosságot a későbbiekben ne sújtsa gázkorlátozás. Ódor Ferenc reméli, hogy az orosz-ukrán gázvita napokon belül véget ér, helyreáll a gázszolgáltatás és az iskolákban folytatódhat az oktatás.

Nem rendelhetnek el rendkívüli tanítási szünetet az önkormányzatok

A közoktatásról szóló törvény rendelkezései alapján nem rendelhetnek el a megyei önkormányzatok rendkívüli iskolai szünetet, a közoktatásról szóló törvény ugyanis ezt csak akkor teszi lehetővé, ha a megye területén a nevelési-oktatási intézmények működtetése nem lehetséges - tájékoztatott a Kormányszóvívői Iroda.

A gázellátással kapcsolatos jelenlegi helyzetben azonban ez fel sem merülhet, ráadásul a gázfogyasztás csökkentésére ez azért sem jelent megoldást, mert az iskoláknak a szünet idején is gondoskodnia kell a gyermekek felügyeletéről, vagyis ugyanúgy kell fűteni az épületeket. 

A rendkívüli iskolai szünet elrendelésére vonatkozó kezdeményezés ellentétes azzal az eredményes kormányzati törekvéssel, amelynek célja, hogy a lakosságot a lehető legkisebb mértékben érintse a gázszállítás leállítása. 

A közoktatásról szóló törvény alapján rendkívüli szünetet a nevelési-oktatási intézmény vezetője rendelhet el, de csak abban az esetben, ha rendkívüli időjárás, járvány, természeti csapás, vagy más elháríthatatlan ok miatt az intézmény működtetése nem biztosítható, vagy az intézkedés elmaradása jelentős veszéllyel, illetve helyrehozhatatlan kárral járna. 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.