Van, ahol már dideregtek - leálltak a gázkazánok

Fűtetlenek maradnak a bevásárlóközpontok, olajjal tüzelnek az iskolák - életbe léphet a 3-as gázkorlátozási szint!

A 3-as gázkorlátozási szint már a nagyobb bevásárlóközpontokat, plázákat, kisebb üzemeket, szolgáltató központokat is érintene. A fővárosban már elrendelték, hogy amelyik kórház, egyetem, iskola tud, az álljon át olajtüzelésre.

Gázkorlátozás: Kabátban didergő iskolások, pokrócot osztogató kórházi alkalmazottak képgaléria

2009.01.07 16:02MTI/gondola.hu

A fővárosi intézményekben kiadták az utasítást, hogy ahol lehetséges, ott azonnal át kell állni az olaj, vagy az alternatív fűtésre. Ahol pedig célszerű ott meg kell vizsgálni a teljes fűtés leállításának lehetőségét - tudta meg a STOP.

Az intézkedés valamennyi fővárosi intézményt érint, tehát kórházakat, iskolákat, és más közintézményeket is. Sőt kiadtak egy utasítást, hogy akik nem tudják nélkülözni a gázt, azok az intézmények próbáljanak meg takarékoskodni, fogyasztásukat csökkenteni. Ráadásul - meg nem erősített információink szerint - a korábbi hírekkel ellentétben nem hatvan napot, hanem csak két hetet bírunk ki a saját gáztartalékokból, ezután a lakossági gázszolgáltatás megszűnik.

A 14 nap oka nem az, hogy kevesebb a tartalék, mint amennyit korábban felmértek, hanem az, hogy többet fogyasztunk, mint amennyit korábban becsültek. Várhatóan délutánra bevezetik a hármas korlátozási szintet, amely a kisebb ipari üzemeket, bevásárlóközpontokat, plázákat és más szolgáltatóipari nagyfogyasztókat is érint.

Ezzel Magyarország területén olyan helyzet állhat elő, amelyre korábban még nem volt példa.

A gázszolgáltató értesítése után a fogyasztónak, vagy ha nem tudja, akkor a szolgáltató cég embereinek kell elzárnia a gázcsapokat korlátozások betartását a szolgáltatók ellenőrzik, őket pedig az állami gázfelügyeleti szervek. Ezzel párhuzamosan ma délelőtt a MOL-tól elkezdte felvásárolni az állam a fűtőolajat, hogy az intézményeknek és a közületeknek tudjon majd biztosítani alternatív fűtőanyagot. Várhatóan - szintén még a mai nap során - a Magyar Energia Hivatal bejelenti és azonnali hatállyal bevezeti a korlátozási szintek módosítását.

Értesülésük szerint több kategória lesz.

Gyurcsány: a lakosságnak nem lehet gázellátási gondja

Gyurcsány Ferenc azért kérte szerda reggel az energiaügyekért felelős minisztertől, hogy intézkedjen a stratégiai gáztartalékok felszabadításáról, hogy műszaki-technikai probléma esetén se következhessen be olyan helyzet, amelyben a lakosságnak vagy közüzemnek gázellátási gondja van. (Bővebb cikk a témában!)

Brutális korlátozások a plázákban is!

A Westend City Center belső hőmérsékletét 26 Celsius fokról 20 fokra csökkentik, korlátozzák a melegvíz használatot, ezzel egyharmadára csökken a gázfelhasználás - mondta az MTI-nek Posch Péter, a Westend Ingatlanhasznosító és Üzemeltető Kft. ügyvezetője. (Bővebb cikk a témában!)

Iskolások dideregtek Nagyatádon óra alatt, néhol alig volt 14 fok

Gondokat okozott a gáz minősége Nagyatádon; szerda reggel óta mintegy félszázan jelezték az E-On Hugária Zrt.- nek, hogy leálltak a gázkazánok - közölte Varga Yvette, a szolgáltató szóvivője. (Bővebb cikk a témában!)

Gázkorlátozás! Több gyár is leállhat

Szerdán reggel 8-tól korlátozzák a 2. kategóriába tartozó ipari nagyfogyasztók földgázellátását is, az első kategóriásokat kedden 20.30-tól korlátozták. (Bővebb cikk a témában!)

Európa három éve tudja, hogy Putyin bármikor bevetheti az energiafegyvert

A gázszállítás leállításának valódi célja Oroszország befolyásának megőrzése a volt szovjet térségben - mondta szerdán Kóka János. (Bővebb cikk a témában!)

A Suzuki leállt a gázhiány miatt, az Audi tovább termel

Gázhiány miatt leállította szerdán tíz órától termelését az esztergomi Suzuki autógyár - erősítette meg az értesülést a cég kommunikációs vezetője. (Bővebb cikk a témában!)

Leállt a gázszállítás Ukrajnából

Az elmúlt napok diplomáciai tevékenysége után Magyarország diplomáciai offenzívát indított, mert elfogadhatatlannak tartja, hogy az orosz-ukrán kereskedelmi vita áldozatai az európai gázfogyasztók legyenek. (Bővebb cikk a témában!)

Összességében 208 millió köbméterrel csökkentek az Európába irányuló orosz földgázszállítások

A ukrán Naftogaz szóvivője azt közölte, hogy a Gazprom kedden csak 92 millió köbméter fölgázt szállított az európai fogyasztóknak a hétfői 221 millióhoz, illetve a megelőző napokban szállított 300 millió köbméterhez képest, és - mint megjegyezte - ezt a visszaesést "Európa néhány órán belül érzékelni fogja". (Bővebb cikk a témában!)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.