Az orosz befolyás megőrzése áll a gázvita mögött?

Európa három éve tudja, hogy Putyin bármikor bevetheti az energiafegyvert

A gázszállítás leállításának valódi célja Oroszország befolyásának megőrzése a volt szovjet térségben - mondta szerdán az MTI-nek Kóka János.

2009.01.07 14:50MTI

Az Országgyűlés Nabucco-bizottságának szabad demokrata elnöke egyúttal felhívta rá a figyelmet, hogy Európa három éve tudja: ha kell, Vlagyimir Putyin beveti az energiafegyvert, de mégsem készült fel erre. Kóka János úgy fogalmazott, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus valójában nem a gázról, de még csak nem is a pénzről, hanem a hatalomról szól.

Az SZDSZ frakcióvezetőjének véleménye szerint a jelenlegi helyzetben a gáz csak eszköz, a valódi cél Oroszország befolyásának megőrzése. Emlékeztetett rá, hogy az ellátási zavarok egyaránt sújtják az osztrákokat, lengyeleket, de még a svédeket is. Vannak, akik még nálunk is rosszabbul jártak: Szlovákiában energiaügyi szükségállapotot vezettek be, Szarajevóban már a lakossági fűtést is korlátozni kellett - tette hozzá.

Véleménye szerint a 10 millió magyar és a 100 millió kelet-európai valójában mégis csak egy konfliktus mellékszereplője, áldozata. Kóka János azt mondta, hogy Szófia, Budapest és Pozsony most azért kap kevesebb gázt, mert Ukrajna és más országok Európa és a NATO felé orientálódnak. Ez pedig ellentétes Moszkva szándékaival. Emlékeztetett rá, hogy tavaly nyáron Oroszország Grúziában bebizonyította: "ha kell, akár tankokat is bevet politikai érdekei védelmében".

A Nabucco-bizottság elnöke szerint most ugyanennek a küzdelemnek lehetünk a szemtanúi Ukrajnában. Úgy fogalmazott, hogy "az orosz repülők ezúttal nem bombáznak, a tankok nem dübörögnek". Ezúttal "csupán" a gázcsapot zárták el a legnagyobb tél közepén, és Oroszország az érvényben lévő szerződések ellenére sem szállít gázt. Kóka János megjegyezte, hogy eközben nem szabad elfelejteni Európa felelősségét sem.

Felhívta a figyelmet arra, az Európai Unió évtizedek óta tudja, hogy a kontinens országai ki vannak szolgáltatva az orosz energiának, és 2006-ban mindenki láthatta, hogy Putyin habozás nélkül beveti az energiafegyvert.

A politikus elmondta, akkor is elzárták a gázcsapot, akkor is voltak ellátási nehézségeink a tél közepén. Világossá vált, hogy nem függhetünk egyoldalúan az orosz energiamonopóliumtól. Azóta mégis alig történt valami, a Nabucco-gázvezeték ügyében is alig van érdemi előrehaladás Emlékeztetett rá, hogy a Nabucco-projekt 7-8 milliárd euróra becsült költsége öt év alatt az EU költségvetés körülbelül 1%-a lenne, hiszen az unió idei büdzséje 119 milliárd euró.

Hozzátette, hogy ez sem kifizetés, hanem jól megtérülő befektetés, pénzügyi garancia lenne. Kóka János azt mondta, hogy a Nabucco-gázvezeték ügyében eddig is ötpárti egyetértést lehetett tapasztalni Magyarországon, amire a továbbiakban is égető szükség lesz. Hozzátette: a Nabucco építésének haladéktalan megkezdését kezdeményezi, ezért január 22-ére összehívta a Nabucco eseti bizottságot, illetve az EU érintett tagállamaihoz fordul, hogy azok vegyék saját kézbe a gázvezeték megépítését, és állítsanak fel EU-szintű Nabucco-bizottságot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.