Németország új gázszállítási útvonalakat keres

Gázkorlátozás: takarékos felhasználást kér a budapesti városvezetés

Feloldotta a második kategóriájú gázkorlátozást 9.30 órakor az FGSZ Zrt., amit Molnár Csaba energiaügyi miniszter a csütörtökön várhatóan javuló gázhelyzettel indokolt.

2009.01.08 12:37MTI

A miniszter Budapesten sajtótájékoztatón elmondta azt is: a helyzet bármikor változhat, s újra életbe léphet a korlátozás. Az FGSZ Földgázszállító Zrt. kedden este 20.30 órakor rendelte el az I. kategóriás (óránként 2.500 köbméternyi gáznál többet igénylők, főként erőművek), majd a szerdán reggel 8.00 órakor a II. kategóriás (500-2.500 köbméter/óra mennyiséget fogyasztók) fogyasztáskorlátozást. 

Ezt követően több vállalat is visszafogta, vagy leállította termelését, közöttük a Suzuki, a Tondach tetőcserépgyár és a Hankook.

Budapest gázellátása biztosított

A fővárosi önkormányzat intézményeinél, gazdasági társaságainál jelenleg nincs szükség semmilyen korlátozásra az Ukrajna felől érkező gázszállítás leállítása miatt; a mintegy 250 intézményétől és a több tucat cégétől ettől függetlenül takarékosabb gázfelhasználást kért csütörtökön Hagyó Miklós (MSZP) és Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes. 

A politikusok az ez ügyben tartott városházi feladategyeztető megbeszélést követő rögtönzött tájékoztatójukon elmondták, hogy péntek délutánig konkrét intézkedési tervet várnak minden intézmény- és cégvezetőtől. Ezek alapján előterjesztés készül a Főpolgármesteri Kabinet hétfői ülésére. Ikvai-Szabó Imre megjegyezte, hogy a kormány által csütörtökön feloldott második fokozatú gázkorlátozás bevezetése óta napi 1,5 millió köbméter gázt takarított meg Budapest az önkéntes korlátozásokkal. 

A városháza épületében például a napi 7 ezer köbméteres gázfogyasztást ezer köbméterrel megkurtították a fűtés csökkentésével. A főpolgármester-helyettes hasonló jellegű önkéntes korlátozásra buzdította a főváros lakóit.

[1/4]next
  1. 1. oldal
  2. Mátrai Erőmű: leállították az előtét gázturbinákat
  3. Németország új szállítási útvonalakat keres
  4. Újraindítja a termelést a Hankook

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.