Semmit nem tesz?

Fidesz: a kormány egyre rosszabb helyzetbe hozza a vállalkozásokat

A Fidesz szerint a következő hónapokban még több cég mehet csődbe, mert a kormány semmit nem tesz a vállalkozások megsegítésére - mondta Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke pénteki sajtótájékoztatóján.

2009.02.06 11:57MTI

A kormány egyre rosszabb helyzetbe hozza a vállalkozásokat, amelyek piac nélkül maradnak, megfojtják őket a magas adók és járulékok, a bürokratikus terhek - mondta Pelczné Gáll Ildikó, aki szerint csak egy teljes politikai és gazdasági fordulat mentheti meg a vállalkozásokat. Közölte: a sokak által hiányolt nemzeti egység legfőbb akadálya maga a kormány és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

Mint mondta, a kormány alkalmatlansága miatt, a magas adó- és járulékterhek következtében 2008 utolsó negyedévében negatív rekordot döntött a csődök száma, hiszen 3.400 cég ellen indult felszámolási eljárás, idén januárban pedig 1.400 vállalat jutott csődbe. Hozzátette: ebben nyilván a gazdasági válság következményei is ott vannak, de az is, hogy a kormány semmit sem tesz a vállalkozások megsegítésére.

A fideszes politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy ez csak a csődhullám kezdete, a következő hónapokban még magasabb számok várhatók, mert a magyar a vállalkozásoknál tipikus, hogy láncban vállalják a megrendeléseket, ami azt jelenti, hogy láncban fognak bedőlni. Pelczné Gáll Ildikó kiemelte: ma Magyarországon 500 milliárd forint körül van a lánctartozások összege, ezért akkor is tönkremehet egy vállalkozás, ha van megrendelése. A Fidesz alelnöke emlékeztetett: a vállalkozások már régen világossá tették, hogy adó- és kamatcsökkentésre van szükség, mert enélkül elbocsátásokra kényszerülnek.

A kormány azonban - folytatta az ellenzéki képviselő - ahelyett, hogy cselekedett volna, "Balatonőszöd óta egy bukott miniszterelnök hatalomban tartásával foglalkozik", ennek rendel alá mindent, a megszorítások következményeit pedig a vállalkozásokkal és az emberekkel fizetteti meg.

Szerinte most egy újabb megszorító csomag bontakozik ki a 13. havi nyugdíj eltörlésével, a családi pótlék elvételével, az áfaemeléssel, az ingatlanadó bevezetésével, valamint a gyes és a gyed időtartamának csökkentésével.

Hangsúlyozta, hogy átfogó társadalmi reformot csak a társadalom többségének bizalmát élvező kormány tud végrehajtani, a jelenlegi kabinet azonban alkalmatlan a "maga keltette válság" kezelésére, csak látszatintézkedéseket tesz, és folyamatosan "blöfföl".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.