Ügyészség

Kiengedték a börtönből Kisbandit, 'az alvilág egykori bankárát'

Házi őrizetbe került, nyomkövetőt kell viselnie.

2018.08.02 12:06ma.hu

A vádlott ellen különösen nagy kárt okozó, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárás. A Debreceni Törvényszék a 2017. júliusában kihirdetett nem jogerős ítéletében megállapította, hogy a vádlott bűnszervezet vezetőjeként fuvarszervező cégeket megtévesztve – kamionok átirányításával áruszállítmányokat jogtalan megszerezve – több gazdasági társaságnak okozott kárt, amely miatt 5 évi fegyházra ítélte. Az ítélet szerint a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. Ügyészségi és védelmi fellebbezések alapján a büntetőügyben másodfokon a Debreceni Ítélőtábla jár el.

Az ítélőtábla a 2018. július 30-án hozott végzésével a vádlott letartóztatását megszüntette, és a másodfokú eljárás befejezéséig bűnügyi felügyeletét rendelte el. A határozat szerint a vádlott a kijelölt lakását engedély nélkül nem hagyhatja el. A szabályok betartását a mozgását nyomon követő elektronikus eszközzel, valamint rendőrjárőr ellenőrzéséve kell biztosítani. A táblabíróság döntése szerint ezek az intézkedések az új büntetőeljárási törvény szabályai szerint a vádlott jelenlétének biztosítására, és a bűnismétlés veszélyének kiküszöbölésére elégségesek.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség azonban a vádlott letartóztatásának elrendelése céljából a végzés ellen fellebbezést jelentett be, mivel a vádlott kiterjedt bűnözői kapcsolatai, széleskörű idegennyelv-ismerete, az Európai Unió területén és azon kívüli országokban fennálló üzleti és egyéb érdekeltségei, külföldi családi kapcsolatai változatlanul szökésének reális veszélyét jelentik. Bűncselekményeinek szervezettsége a bűnismétlés veszélyét is hordozza. A fellebbviteli főügyészség álláspontja szerint az elektronikus nyomkövetés csökkenti ugyan a szökés veszélyét, de megakadályozására nem alkalmas.

A vádlott elfogására 2015-ben nemzetközi elfogatóparancs alapján külföldön került sor, mivel az ellene indult büntetőeljárásban megszökött.

Az ügyészség véleménye szerint a vádlott személyi szabadságának enyhébb korlátozása továbbra sem indokolt, ezért a letartóztatás ismételt elrendelését indítványozta.

A kényszerintézkedés ügyében a Kúria határoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.