Van vészforgatókönyv?

Kevés a pozitív jel, erősödő recessziós félelmek, ötpárti egyeztetés

A Fidesz ott lesz az SZDSZ és az MDF által kezdeményezett megbeszélésen - közölte Varga Mihály, a párt alelnöke az MTI-vel. Szabó Lajos, az MSZP költségvetési munkacsoportjának vezetője azt mondta, hogy pártja szintén ott lesz a szerda reggeli megbeszélésen. A KDNP részt vesz a találkozón - közölte Halász Zsuzsa.

2008.10.22 07:12MTI

Kóka János és Herényi Károly frakcióvezetőknek címzett, az MTI-hez is eljuttatott levele szerint a találkozó előkészítené a parlamenti pártok elnökeinek és frakcióvezetőinek részvételével tartandó politikai csúcs összehívását. Az ötpárti egyeztetésen a takarékos állami gazdálkodásról szóló törvényjavaslatról, valamint az adóreform menetrendjéről és garanciáiról egyeztetnének.

A dokumentum szerint a közös megoldásokat kereső nemzeti csúcsnak elsősorban szimbolikus jelentősége volt: megkezdődött a párbeszéd a pártok között, de a hétvégi rendezvény önmagában nem nyugtatta meg a piacokat. A két frakcióvezető a levélben azt írta, hogy a találkozón az SZDSZ és az MDF nagyon fontos javaslatokat tett a kiadások csökkentésére, amelyeket kiindulási alapnak tekintenek a jövőbeli tárgyalásokon. Ugyanilyen hasznosnak tartják egyebek között a Fidesz költségvetési tanácsra, és az MSZP közpénzügyi törvényre vonatkozó kezdeményezéseit is.

"Az ország és a nemzet érdekében nem szabad ezen javaslatokat veszni hagyni, azokról további tárgyalásokat kell folytatni" - áll a levélben. Azt is kezdeményezik, hogy még a parlament őszi ülésszakán kezdjenek el tervezni egy középtávú adóreformot. A javaslat része az is, hogy már 2009. január 1-jétől határozott kiadáscsökkentő programmal védjék meg a hazai bankbetétek, nyugdíjak, befektetések értékét, és ezzel párhuzamosan egyszerűsítsék az adórendszert. Kóka János és Herényi Károly a levélben kiáll a stabilizációs és adóreformalap létrehozása, az állami kiadásokat szabályozó költségvetési plafontörvény megalkotása, valamint az adóreform menetrendjének rögzítése mellett. J

avasolják, hogy a pártok a plafontörvény alapján alakítsák ki az elérhető legnagyobb költségvetési biztonságot nyújtó stabilizációs törvényjavaslatot, a kormány pedig nyújtson be a parlamentnek egy új adócsomagot.

Az ötpárti egyeztetéssel kapcsolatban Gyurcsány Ferenc azt mondta: a két párt parlamenti nemzeti csúcsot kezdeményez. Jó irányba haladunk, végre szakmai kérdésekről tárgyalunk - szögezte le a miniszterelnök a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában. Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy ma nincs szükség az átdolgozott költségvetés újra átdolgozására, de ha szükségesnek látná, nem habozna egy percig sem. A kormányfő szerint, ha a pénzügyi válság miatt az az elemzői konszenzus alakul ki, hogy még nagyobb lesz a nyomás Magyarországon annál, mint amit várt a kabinet, akkor megint hozzá kell nyúlni a költségvetéshez.

Gyurcsány Ferenc kijelentette: ilyen helyzetben gyors konzultációt követően új javaslatokat tesz a kormány. Ha van is vészforgatókönyv, arról nem lehet nyilvánosan beszélni, mert a vészforgatókönyv vészreakciókat keletkeztetne. A miniszterelnök szerint a kormány megtette azokat a lépéseket, amiket meg kellett tennie, de annak még a látszatát is el kell kerülni, hogy ráijesszen az emberekre.

Miközben a világban és Magyarországon is folytatódnak az állami intézkedések a pénzügyi válság hullámainak semlegesítésére, a világ vezető tőkepiacai már inkább azokra a jelekre figyelnek, amelyek a válság hatására utalnak a reálgazdaságban. Magyarországon sem érezni - legalábbis a forint árfolyamán és a tőzsdén -, hogy az elmúlt napok történései megnyugvást hoztak volna.

A forint kedd délután újabb határt lépett át a gyengülésben, az eurót a nemzetközi piacokon már 280 forint fölött jegyezték, miközben a BÉT 2,69 százalékot esett, ez volt a régióban a legnagyobb gyengülés. Történt ez annak ellenére, hogy a jegybank ígéretének megfelelően megtartotta első fedezetthitel-tendereit, hogy állampapírok ellenében forintkölcsönöket nyújtson a bankoknak. A bankközi devizakereskedelemben az aggodalmakat mérsékelték ugyan, de nem oszlatták el a jegybank és a kormány által a bizalom helyreállítása érdekében tett lépések, a forint ezért további jelentős gyengülési és magas árfolyam ingadozási kockázatnak van kitéve - mondták devizapiaci kereskedők.

Kedden délután az eurót 274,50/80 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben, két százalékkal gyengébben a hétfő délutáni 269,10/20 forintnál. Az egyetlen pozitív hír a pénzpiacról, hogy a kincstár fokozódó keresletről számolt be a kincstárjegyek iránt.

Gyurcsány Ferenc Szegeden arról beszélt, hogy Magyarországot nem fenyegeti egy, a nyugatihoz hasonló bankválság, az általános negatív hatások alól azonban nem biztos, hogy meg lehet védeni az országot. A miniszterelnök szerint az amerikai, brit, ír, izlandi és német bankválsághoz hasonló helyzet közvetlenül nem fenyegeti Magyarországot. Az általános bizalmatlanság, a hitelforrások szűkülése, a kamatok gyors emelkedése és a beruházások csökkenése azonban nagyon gyorsan átterjedhet a reálgazdaságra - tette hozzá.

A Pénzügyminisztérium bemutatta legújabb idei előrejelzését, amely szerint az idén az infláció, a növekedés, a beruházások és az export is alacsonyabb, a reálbér növekedése azonban magasabb lesz a vártnál, az infláció 6,5 százalék helyett 6,4, a növekedés 2,4 százalék helyett 1,8 százalék körül alakul. A GDP-arányos államháztartási hiány az idén várhatóan 3,4 százalékra, jövőre 2,9 százalékra csökken. Az európai tőzsdék a nap eleji optimista nyitást követően negatív tartományba kerültek zárásra, miután Amerikából kedvezőtlen hírek érkeztek a cégek harmadik negyedévi eredményeivel kapcsolatban.

Ezzel összhangban csökkenéssel nyitottak a vezető New York-i tőzsdemutatók is. A recessziós félelmek miatt a befektetők szabadulnak az árupiaci jellegű papíroktól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.