"Tengeribeteg a hajóskapitány"

Orbán Viktor: csak a gyors változás segít a válság megoldásában

Néhány napja még a válság lovagjaiként vágtattunk apokaliptikus képeken a parlamentben. Most udvarolnak nekünk azért, hogy szálljunk be csendestársnak az üzletükbe. Ezt az üzletet úgy hívják, hogy megszorítás - mondta Orbán Viktor a Nemzeti Fórum gyűlésén.

2008.10.19 14:04orbanviktor.hu

"A Nemzeti csúcson éppen afelől győződtem meg, hogy a Nemzeti Fórumra, az általa képviselt szellemiségre nagyobb szükség van, mint bármikor korábban. Ha megpróbálnám azt a néhány szót kivonatolni abból a zűr-zavarból, ami tegnap uralkodott, akkor olyan szavakat kellene papírra vetnem, mint paktum, megegyezés, elitek közötti megállapodás" - mondta Orbán Viktor a szombati Nemzeti Csúcsról a Nemzeti Fórum III. Országos Gyűlésén. Mint elmondta, szombaton mindenről volt szó ami ahhoz kell, hogy a hatalmon lévők átmentsék a pozíciójukat, és semmiről nem volt szó, ami az embereket igazán érintette volna. Ha valaha hiányzott az a szó, hogy "nép" vagy "népi", az tegnap volt a Nemzeti csúcson.

Orbán Viktor meggyőződése szerint nem csak a magyar vezetőknek, hanem az egész világnak rá kellene ébrednie arra, hogy világméretekben is népibb politikát kellene folytatni, s hogy a népi politika összefügg a világválsággal. Hiszen ezt a világválságot nem a manchesteri munkások, nem a közép-amerikai farmerek, nem a Ruhr-vidék kohászai, nem a lengyel tanítónők okozták, hanem a világ azon leggazdagabb emberei, akik a világ legnagyobb pénzintézeteinek az élén állnak, s akik semmi másban nem akartak egymásban versenyezni csak abban, hogy ki tud minél rövidebb idő alatt minél hatalmasabb vagyonra szert tenni.

Orbán Viktor rámutatott: az utolsó húsz évben a világra ráerőltetett, angol-szász, neoliberális piacgazdaság felett kell meghúzni a lélekharangot, és nem a magántulajdonon alapuló szabad világ bukott meg. Az a szociális piacgazdaság a megoldás a világgazdaság számára, amely Európát is kiemelte a II. világháború után. A legfontosabb dolog, amivel ma szembe kell néznünk, az nem a gazdasági világválság és a Magyarországra gyakorolt hatása, hanem az a tény, hogy Magyarország vezetési válságban szenved.

Egy emberi közösséget kevés dolog rendíthet meg jobban, mint ha azt látja, hogy nem számíthat a saját vezetőire, és a vezetői nem hogy nem találják meg a jó válaszokat, hanem meg sem értik azokat a problémákat, amire meg kell találni a választ - mondta.

"Egy olyan hajó utasai vagyunk, ahol a hajóskapitány tengeribeteg, és a legénység erőinek nagy része nem arra megy el, hogy kimentsék a hajót a bajból, hanem arra, hogy a szerencsétlen tengeribeteg kapitányt kell istápolniuk. A szocialista párt ahelyett, hogy erőt, energiát és vezetést adna az országnak, arra fecsérli az erőit és azzal tölti az idejét, hogy hogyan tudja tartani a szerencsétlen hajóskapitányát. Ez felelőtlenség az országgal szemben, s nem a szocialisták belügye, mert a hajón mindannyian ott vagyunk. Válság idején egy tengeribeteg hajóskapitánynál nagyobb istencsapása nehezen képzelhető el" - mondta Orbán Viktor.

Ennek a vezetői válságnak a hozadéka az is, hogy Magyarország vezetői iránt úgy megrendült a bizalom a nyugati világban, hogy - például Csehországhoz képest - csak extrakamatra adnak hazánknak kölcsönt, ami évente 400 milliárd plusz kiadást jelent Magyarországnak. "Ha ezt lebontjuk, akkor egy négytagú család 160 ezer forintot fizet azért, hogy pirulákat vásároljunk a tengeribeteg hajóskapitányunknak" - mutatott rá a Fidesz elnöke.

Mindehhez hozzá lehet számolni azt a 200 milliárd forintot is, amibe - nemzetközi szervezetek jelentése szerint - a közbeszerzések és az állami megrendelések körüli korrupció kerül nekünk, a felesleges bürokráciai eljárásokon újabb 200 milliárdot lehetne megspórolni, s ha a gazdasági növekedés politikáját követné az ország, a minden egyes százaléknyi gazdasági növekedés újabb százmilliárd forintot hozna a költségvetésnek.

"A legnagyobb pénzügyi tartalék ma Magyarországon éppen a kormányzat működésében van. Tegnap arról egy hang nem esett, hogy a saját hatalmi mocsarukat kellene lecsapolni és megtisztítani, de hogy hogyan kéne elvenni azoktól a pénzt, akik egy százaléknyit sem felelősek a mostani válságért, arról persze volt szó. Persze csak elegánsan, makrogazdasági kifejezésekbe öltöztetve a gondolatot" - mondta Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a 27 uniós országból a 25-ikek vagyunk a tekintetben, hogy az uniós pénzekből csak 3 és fél százalék jut a kis- és középvállalkozóknak. "Követeljük a kormányzattól, hogy ezeknek az összegeknek legalább 30 százaléka a magyar kis- és középvállalkozásokhoz jusson el, mert a pénzügyi világválság is ezt indokolja" - hangsúlyozta Orbán Viktor. "Néhány napja még válság-kalandoroknak hívtak minket, Navracsics Tibor, Semjén Zsolt és én a válság lovagjaiként vágtattunk apokaliptikus képeken a parlamentben. Most kezes bárányok lettek, udvarolnak nekünk. Mi magyarázza ezt a magatartásváltást? Semmi más, mint hogy szálljunk be csendestársnak az ő üzletükbe. Ezt az üzletet úgy hívják, hogy megszorítás. Én azt javaslom, hogy ne szálljunk be ebbe az üzletbe, az ugyanis nem az ország üzlete, hanem a szocialistáké" - jelentette ki a Fidesz elnöke.

"Én azt gondoltam egy időben, hogyha egy tanácskozást élőben ad egy televízió, akkor az a hazugságok valamifajta kordában tartását is jelenti. De nem. Tegnap például megleptek minket azzal, hogy felsorolták, mit csinálnak a nyugat-európai országok válságkezelés címszóval. Utána pedig azt mondták, hogy na ugye, a megszorítások irányába megy minden. Holott minden, amit felsoroltak, az ellenkezőjét jelentette. Hát mitől megszorítás az, ha százmilliárd eurókat tesznek bele a gazdaságba? Az arcátlanságnak úgy tűnik, tényleg nincs határa" - fogalmazott Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke elmondta: a Nemzeti csúcsot olyannak érezte, mint egy rossz bundameccsnek, ahol a pénzügyminiszter megdicsérte a miniszterelnököt, a miniszterelnök pedig a pénzügyminisztert. Ezzel szemben - míg a nyugat-európai országok próbálják a számukra fontos bankokat megmenteni -, Magyarországon egyetlen lépést sem tett a kormány annak érdekében, hogy megvédje az OTP-ét, ahol a magyar embereknek, a lakossági folyószámláknak a legtöbb megtakarítása található.

"Arra van szükség, hogy a hatalmat gyakorlók felismerjék: minden egyes perc, amellyel továbbra is a hatalomban maradnak iszonyatos károkat okoz ennek az országnak, és a legjobb amit tehetnek az, ha visszaadják a megbízatásukat azoknak, akiktől kapták: Magyarország polgárainak" - jelentette ki Orbán Viktor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.