Gyurcsány hízeleg a Fidesz elnöke szerint

Orbán: nemzeti növekedési program kell

A kormány megszorító csomagja elleni összefogást és nemzeti növekedési programot javasolt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a nemzeti csúcsértekezleten az Akadémia dísztermében szombaton.

2008.10.18 11:21MTI, Fotó: MTI

"A miniszterelnök azért hízeleg, azért lett kezes bárány a fasisztázó, vádaskodó, gyűlölködő és acsarkodó vezetőből, hogy lenyelesse velünk a békát, hogy lenyelesse Magyarországgal az a békát, amit megszorításnak neveznek" - jelentette ki Orbán Viktor, aki a hozzászólási sorrendben Gyurcsány Ferenc kormányfő, az MSZP elnöke után mondta el beszédét. A Fidesz elnöke úgy látja, a megszorító csomag az eddigi felelőtlen szocialista politika folytatása.

A pártelnök szerint Magyarországot azért érinti súlyosabban a pénzügyi válság, mert az országot "tönkretették" a politikai vezetők, a nehéz helyzetért nem az emberek a felelősek, hanem a kormányzásért felelős sikertelen szocialisták felelőtlen politikája vezette ide Magyarországot. Szerinte ez a politika megbukott, azonban a válságot nem lehet csak úgy "megúszni, kibekkelni", hanem le kell győzni, és Magyarországnak megújulva kell kikerülnie ebből a küzdelemből, mert ellenkező esetben a válság győz le minket.

Ehhez szerinte új politikára van szükség, azonban a válságot nem a kormány, nem az elit, vagy az ilyen találkozók győzhetik le, hanem Magyarország polgárai lesznek képesek erre, a vállalkozó szellemű magyarok. A pártelnök kifejtette, mit nem szabad tennie a kormánynak: szerinte nem szabad a válság terheit a családok vállára tenni, nem szabad felborítani a családok szociális egyensúlyát, meg kell maradnia a létbiztonság, az egészséges élet és a tanulás lehetőségének, és nem szabad az emberek maradék kedvét, erejét, hitét elvenni, és nem szabad szembe menni az európai megoldásokkal.

A Fidesz elnöke szerint a kormány által tervezett megszorító csomag ellen kell összefogni, meg kell győzni a parlamenti képviselőket arról, hogy ezt utasítsák el. Orbán Viktor új nemzeti növekedési program megvalósítását javasolta, amelynek középpontjában az adócsökkentés áll. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, az adócsökkentés önmagában nem elegendő, politikai változásra van szükség, mert a szocialisták "hazudozással" eljátszották az ország hitelét, ami miatt Magyarország magasabb kamat mellett kap kölcsönöket az ország finanszírozására. A Fidesz elnöke úgy fogalmazott, "szocialista barátaink", lássák be, hogy önök évente 400 milliárd forintjába kerülnek Magyarországnak, minden kétgyermekes családnak 160 ezer forintjába kerülnek évente. Arra kérte a szocialistákat, oldják meg ezt a vezetési válságot és ezzel takarítsanak meg 400 milliárdot az országnak.

Orbán Viktor emellett azt is mondta, a korrupció visszaszorítására van szükség, mert nemzetközi elemzők szerint e miatt évente 700 milliárd forintot fecsérlünk el a közpénzekből. Javasolta az adminisztratív terhek és a bürokrácia csökkentését, amivel nemzetközi elemzők szerint három év alatt 7 százalékos növekedés érhető el - ez 200 milliárd forintot jelent. Orbán Viktor kezdeményezte az uniós források átcsoportosítását is, hogy a jelenlegi 3,5 százalék helyett a források 30 százaléka jusson kis- és közepes vállalkozásoknak.

A Fidesz első embere adó- és járulékreformot, foglalkoztatási reformot, fejlesztéspolitikai és oktatási, valamint politikai és kormányzati reformot sürgetett és jelezte, hogy ezekben és csak ezekben a reformkérdésekben hajlandó a Fidesz együttműködni és összefogni. Úgy vélte, ha megteszik ezeket a lépéseket, akkor létrejönnek egy jelentős adócsökkentés feltételei, anélkül hogy ez veszélyeztetné a szociális biztonságot és a pénzügyi egyensúlyt. Hangsúlyozta: nem azért jöttek ide, hogy egy "kifáradt, kiégett, emberek újabb kizsebelésére készülő hatalmi elitnek" nyújtsanak segítséget, hanem azért, hogy az országnak segítsenek. Homlokegyenest ellenkező irányba együtt elindulni nem tudunk - tette hozzá.

Mint mondta, azért jöttek, el, hogy figyelmeztessék Magyarország polgárait, a pénzügyi válságnál is nagyobb veszély, a kormány megszorító csomagja fenyegeti őket, ami elszegényedést, munkanélküliséget és nélkülöző családokat eredményez. Ugyanakkor meg akarjuk mutatni, hogy van más választás, van más gazdaságpolitika, amely legyőzi a válságot, felszabadítja az energiákat, és újra erőssé teszi Magyarországot - mondta a politikus, aki szerint a Fidesz meggyőződése, hogy Magyarország többre képes annál, amit most teljesít.

A pártelnök megismételte azt a gondolatát, hogy a pénzügyi válságot az emberi gyarlóság, pénzéhség, kapzsiság, mértéktelenség, nyerészkedés okozta, olyan emberek, milliárdos bankvezetők, akik loptak, csaltak, hazudtak. A Fidesz vezetője azért azt javasolta, hogy térjenek vissza az őszinteség, az átláthatóság, a mértéktartás és a törvénytisztelet erényeihez, amihez a szociális piacgazdaság alkalmas társadalmi keret lehet.

Orbán Viktor magát a tanácskozást értékelve több megjegyzést is tett: felszólalása elején először is arról beszélt, az, hogy az első öt hozzászóló is a tanácskozás miértjére próbált magyarázatot találni, jól mutatja, mennyire előkészítetlen, ötletszerű és átgondolatlan a konferencia, és ez visszaigazolja a Sólyom László köztársasági elnök szavait, aki fenntartásaira hivatkozva nem vett részt nemzeti csúcson.

Egy másik mondatában "furcsa gyülekezetnek" nevezte a nemzeti csúcsot, később pedig "se füle se farka" tanácskozásként emlegette a rendezvényt, amelyet szerinte nem a világválság vagy a magyar gazdasági helyzet miatt hívtak össze, hanem annak bizonyítéka, hogy a kisebbségi kormány tehetetlen a válság ellen. De legalább az egész ország látja ezt - jegyezte meg a pártelnök, aki azzal zárta beszédét: "Hálás szívvel köszönjük a meghívást és örülünk, hogy itt lehetünk".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.