A betétesek biztonságban érezhetik magukat

Bokros: Magyarországon nem kell tartani bankválságtól

Magyarországon nem kell tartani bankválságtól, a betétesek biztonságban érezhetik magukat - hangsúlyozta Bokros Lajos volt pénzügyminiszter a Magyar Televízió Napkelte című műsorában.

2008.10.17 13:58MTI

Hozzátette: a betétesek pénzéért az Országos Betétbiztosítási Alap helytáll. Bokros Lajos három típusú válságot különböztetett meg: a fiskális-, a banki-, valamint a valutaválságot. Úgy véli, hogy ezek közül Magyarországon a bankválság esélye a legkisebb, mivel a hazai bankok - az OTP Bank kivételével - stabil európai nagybankok tulajdonában vannak. Kifejtette: ezek az anyabankok tőkeerősek, s nemigen vásároltak az angolszász piacokon elterjedt rossz amerikai papírokból.

A szakember szerint ugyanakkor a valutaválság valószínűsége már nagyobb. Úgy vélte, nem csoda, hogy támadják a forintot, hiszen Magyarország az egyetlen az EU-hoz újonnan csatlakozott országok közül, amelyik egyik maastrichti feltételt sem teljesíti. Ennek oka az elmúlt évek hiteltelen kormányzati gazdaságpolitikája. Aláhúzta: a forint esetleges leértékelődése érzékenyen érintené azt a több százezer embert, akik például svájci frank vagy euró alapú hitelt vettek fel.

Az államháztartásról elmondta: nem feltétlenül adócsökkentésre van szükség, sokkal inkább adóreformra. Ma ugyanis kevesen fizetnek sok adót, a cél pedig az, hogy sokan fizessenek kevesebbet - fogalmazott. Ezáltal nemcsak a közteherviselés elve érvényesülne jobban, hanem egyúttal a gazdaság is gyorsabban növekedne.

Bokros Lajos szerint a tizenharmadik havi nyugdíj államháztartásra gyakorolt negatív hatását azzal lehetne enyhíteni, ha a nyugdíjasoknak is havi 10 ezer forint egészségbiztosítási járulékot kellene fizetniük. A szakember a válság végét illetően nem bocsátkozott jóslatokba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.