A válság sok mindent felülír

Dávid Ibolya: az MDF egyéves válságkezelési programot javasol

Az MDF egyéves válságkezelési programot javasol, melynek részeként 2009-ben egy évre felfüggesztenék a 13. havi nyugdíjat, 2008-as szinten tartanák a közalkalmazotti és köztisztviselői béreket, nyugdíjakat, a közszférában eltörölnék az idei jutalmakat, bónuszokat, felfüggesztenék a vállalkozásoknak adott vissza nem térítendő támogatásokat, a családi pótlékot pedig az egy főre jutó jövedelemhez kötnék - mondta Dávid Ibolya a nemzeti csúcson Budapesten szombaton.

2008.10.18 12:23MTI, Fotó: MTI

A politikai bizalom visszaszerzéséért a pártelnök azt javasolja, hogy 2008. november 1-től minden parlamenti képviselő, miniszter és államtitkár, továbbá a miniszterelnök és a köztársasági elnök a havi fizetésének felét magyar részvények vásárlására költse, azt tegye nyilvánossá.

Így minden politikus saját zsebén keresztül is érdekelt lesz a válságkezelésben.

Továbbá az Országgyűlés alkossa meg az új pártfinanszírozási törvényt, hogy radikálisan csökkenjen az évi legalább 200 milliárd forintos összeg, amely a korrupció miatt folyik el - tette hozzá.

"De nem elég nadrágszíjat húzni, mert abból nem lesz növekedés, abból nem lesz gyarapodás"
- jelentette ki Dávid Ibolya.

Az egyéves válságkezelési program után, 2010. január 1-jétől be kell vezetni az adóreformot, az egykulcsos adót, és legyen egyszeri adóamnesztia, utána viszont az adóhatóság kíméletlen szigorral szedjen be minden adót, ne legyenek "potyautasok", kényszervállalkozók, "off-shore ügyeskedők" - hangsúlyozta az MDF elnöke.

Dávid Ibolya a nemzeti csúcs résztvevőin az őszinteséget kérte számon. "Végighallgattam az előttem felszólalókat, ám eddig senki nem beszélt őszintén arról, hogy mit kellene tenni a mostani helyzetben. Pedig feltehetően a folyosón, zárt megbeszéléseken mindenki pontosan tudja" - jegyezte meg a pártelnök, aki szerint a nemzetközi pénzügyi válság súlyos, a következményei pedig Magyarországot sem kerülik el.

"Helyzetünket nehezíti, hogy a 6 éves szocialista-liberális rossz kormányzásnak, koncepciótlanságnak köszönhetően egy gyenge, rossz teljesítőképességű országot ért el a külső válság. Az elmúlt évek politikájával nem lehet megmenteni Magyarországot" - hangoztatta Dávid Ibolya.

Hozzátette: a politikának meg kell védenie az állampolgárok bankbetétjeit, megtakarításait, a devizahitellel rendelkező családok százezreit, a vállalkozások beruházásait, a munkahelyeket.

Ebben a helyzetben az összefogás a legkevesebb, amit a parlamenti pártoknak kötelességük megtenni. Az eredményes védekezéshez azonban több kell: őszinteség, szembenézés és egy válságprogram.

Az MDF elnöke szerint a szociálliberális kormány által 2002-ben elfogadott és a Fidesz által is megszavazott 100 napos program miatt indult el az ország olyan lejtőn, ami miatt most sokkal nagyobb bajban van, mint a környező országok.

"Vajon lesz valaha e pártok vezetőiben elég kurázsi ahhoz, hogy kiálljanak a nyilvánosság elé, és bocsánatot kérjenek a választóktól?" - vetette fel Dávid Ibolya.

Miután a Magyar Demokrata Fórum 2002-ben elutasította a 100 napos programot, számolni kellett a váddal, hogy ez a párt az, amely nem szavazta meg az úgynevezett jóléti csomagot - idézte fel a pártelnök.

"Kaptunk hideget és még hidegebbet. Nem volt könnyű. Tudtuk, hogy felelőtlenség elfogadni azt a csomagot, mert a jövőnkkel fogunk fizetni érte. Azóta is fizetünk. 6-7 ezer milliárd lehet mára a számla. Ez a hárompárti döntés állította lejtőre a költségvetést, a magyar gazdaságot" - hangsúlyozta Dávid Ibolya.

Az MDF elnöke szerint a magyar politika válaszúthoz érkezett. A pártoknak, és elsősorban a kormánynak el kell döntenie, hogy "a gyávaság vagy a bátorság politikáját választják", a rövid távú népszerűséget vagy Magyarország megmentését, a tétlenséget vagy a hatékony fellépést, az államcsődöt vagy a felelős intézkedéseket.

"Aki ma csak annyit mer mondani, hogy adócsökkentés kell, az gyáva. Aki ki meri mondani, hogy az adócsökkentés a jelen helyzetben nem megy komoly lemondások nélkül, az bátor. Aki ma még mindig azzal van elfoglalva, hogy a nyugdíjasokat az orruknál fogva vezesse, az gyáva. Sajnos, ma a Parlamentben a gyávaságnak kétharmados többsége van.(...) Ha a parlamenti pártok ma a bátorság helyett a gyávaság politikáját választják, azért holnap irtózatos árat kell fizetnie az egész országnak" - mondta Dávid Ibolya, aki szerint ahhoz, hogy az ország elkerülje a katasztrófát, a kormánynak és a parlamentnek fájdalmas döntéseket kell hoznia.

Ezért javasol az MDF 2009-re egyéves válságkezelési intézkedéscsomagot, melynek célja a válság és az adósságspirál elkerülése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.