Emmi

Asztmás gyermekek - nem szűnt meg a kiemelt összegű családi pótlék

Tukacs István szocialista országgyűlési képviselő kedden tiltakozott, amiért - pártjának álláspontja szerint - a kormány áprilistól megszüntette a középsúlyos asztmás gyermekek után járó emelt összegű családi pótlékot.

2013.05.14 17:36MTI

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága nem vette el az asztmás gyermekektől az emelt összegű családi pótlékot. Az államtitkárság az MSZP keddi sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagált.

A tájékoztatás szerint a magasabb összegű családi pótlékra továbbra is a gyermekek mindennapi életében problémát okozó, a gyermek és a család számára komoly betegségterhet jelentő betegség és fogyatékosság jogosít. A közlemény emlékeztet rá, hogy a rendelet asztmával kapcsolatos pontosítását a gyermektüdőgyógyász szakma kérte.

A 2013. április 1-jétől hatályos szabályozás orvosi részét az egészségügyi szakmai kollégium illetékes tagozatával és számos szakértő bevonásával alakította ki az egészségügyi ágazat annak érdekében, hogy a betegségcsoportokat egyértelműen és pontosan nevesítsék. Így szerepelnek benne például a magas vérnyomás, a súlyos vesebetegségek és az asztma súlyos esetei is.

A korábbiaknak megfelelően minden olyan esetben, amikor a betegség súlyossága miatt a rendszeres gyógyszerhasználat mellett nagyobb teher nehezedik a szülőkre, a család jogosult marad az emelt családi pótlékra. Az állapot minősítésének eldöntése továbbra is a szakorvos kompetenciájába tartozik.

Az asztma kontrolljára szolgáló készítmények minden asztmás betegnek - így az enyhe és súlyos esetekben is - kiemelt, 90 százalékos országos egészségbiztosítási pénztári támogatással rendelhetők továbbra is, függetlenül az emelt családi pótléktól és a közgyógyellátás lehetőségétől - zárul a közlemény.

Tukacs István szocialista országgyűlési képviselő kedden sajtótájékoztatón tiltakozott, amiért - pártjának álláspontja szerint - a kormány áprilistól megszüntette a középsúlyos asztmás gyermekek után járó emelt összegű családi pótlékot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.