Hogyan kezeljük a nazális panaszokat?

Orrdugulás és asztma

Egy új tanulmány szerint az orrdugulás a súlyos asztma jele lehet. A szerzők szerint eljött az ideje, hogy a szakemberek rendkívüli körültekintéssel kezeljék a nazális panaszokat.

2010.12.27 12:00medipress.hu

A Sahlgrenska Akadémia Krefting Kutatóközpontjának további kutatása arra is rávilágít, hogy a súlyos asztma gyakoribb, mint korábban gondolták.

A Respiratory Research szaklapban közzétett populációs tanulmány 30 ezer véletlenszerűen kiválasztott alanyt vizsgált Svédország nyugati részén, és egészségük különféle aspektusairól kérdezte ki őket.

„Ez az első alkalom, hogy a súlyos asztma előfordulási gyakoriságát populációs tanulmány keretében értékelték ki. A dokumentációból az derült ki, hogy Nyugat-Svédország népességének 2 százaléka szenved súlyos asztmában” – nyilatkozta Jan Lötvall, a tanulmány egyik szerzője.

„Ez arra utal, hogy a súlyos asztma sokkal gyakoribb, mint eddig gondoltuk, és az egészségügyi szakembereknek még nagyobb figyelmet kell az ilyen tüneteket mutató betegekre fordítaniuk.


A felmérés arra is rávilágított, hogy a kifejezettebb nazális tünetek, például a krónikus orrmelléküreg-gyulladás, vagyis a hosszan tartó orrdugulás és orrfolyás, összefüggésbe hozható az asztma súlyosabb formáival.

Jan Lötvall azt javasolja, hogy azokat a betegeket, akik nazális panaszokról számolnak be, esetleg az alsó légutak enyhébb tüneteivel, például zihálással, fizikai megerőltetés során jelentkező légszomjjal, illetve légzési panaszok okozta éjszakai felriadással együtt, ki kell vizsgálni asztmára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.