A friss gyümölcsök enyhíthetik az asztmát

A feketeribizli mérsékli az allergiás eredetű asztma tüneteit

A feketeribizliben található természetes anyagok enyhítnek bizonyos asztmás légzési nehézségeket - állítja egy Új-Zélandi kutatás.

2010.04.16 16:27orvostkeresek.hu

Kutatók egy vizsgálat során azt találták, hogy a feketeribizli mérsékli az allergiás eredetű asztma tünetei. Laboratóriumi kísérletek során azonosították azt az összetevőt, amely növelte a szervezet természetes védekezőképességét a gyulladással szemben – a pontos hatásmechanizmusokat egyelőre vizsgálják.

Az epigallocatechin, ismert antioxidáns, gátolja a tüdőszövet gyulladásának kialakulását, és fő alkotórésze a feketeribizliben található proanthocyanidin-nek, amely szintén pozitív hatással van az említett folyamatra. Amikor a tüdőbe allergének kerülnek, akkor a szervezet természetes válasza, hogy megtámadja az azonosított idegen elemet. Erre viszont egyes érzékeny szervezetek hosszantartó gyulladással reagálnak.

A friss zöldségek és gyümölcsök válogatott alkotórészei együttesen viszont képesek pozitívan befolyásolni a szervezet öngyógyító mechanizmusát. A kutatók szerint az epigallocatechin erősíti a természetes immunválaszt és egyidejűleg csökkenti a gyulladást. Ezek a hatások különböznek a más gyulladás-csökkentő összetevők, például az anthocycanin hatásaitól, amelyek szintén gazdagon megtalálhatók a feketeribizliben.

„Izgalmas áttörést jelent, ha megtaláljuk azokat a természetes hatóanyagokat, amelyek mérsékelhetik az allergén kiváltotta gyulladást, és hatásosak az immunrendszer erősítésében is. Tovább kell kutatnunk, hogyan hatnak ezek az anyagok, és hogyan lehetne a táplálkozással további alternatívákat nyújtani az asztmában és más allergiás eredetű betegségekben szenvedőknek, a gyógyszeres kezelés mellett.” – nyilatkozta a kutatás vezetője.

Az Új-Zélandi Plant & Food Research's Food Innovation vizsgálataiban a zöldségek, a gyümölcsök, a gabonafélék és a tengeri élőlények egészségvédő hatásait kutatja, és azt, hogy hogyan lehet a leghatékonyabban felhasználni azokat.

Az élelmiszer-ipari vállalatok is egyre inkább felismerik, hogy nő az igény az egészség fenntartásának természetes módjai iránt. Az már most bizonyos, hogy friss, nyers vagy kíméletesen feldolgozott táplálék jótékony hatással van a szervezet természetes védekezőképességére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.