Jótékony hatásai a gyerekekre

Almát eszem: elkerül az asztma

Holland és skót orvosok által végzett kutatási eredmény szerint, terhesség alatt a rendszeres alma fogyasztás csökkenti a gyermekben az asztma kialakulását. A tanulmányban több mint 1200 gyermeket figyeltek meg.

2011.01.20 08:00WEBbeteg

Végigkövették a terhesség alatt az édesanya táplálkozási szokásait, majd kérdőívek segítségével és orvosi vizsgálatokkal ellenőrizték a gyerekek egészségi állapotát.

Végül megállapították, hogy azon anyák, akik a várandósság ideje alatt rendszeresen almát fogyasztottak születendő gyermekükben csökkent az asztma kialakulásának kockázata.

Egy másik vizsgálatot összegezve, amelyet a Londoni Szív- és Tüdőgyógyász Társaság végzett, arra a felismerésre jutottak, hogy azokban a gyerekekben, akik naponta legalább egyszer ittak 100 százalékos almalevet, 47 százalékkal csökkent az asztmás roham előfordulása, szemben azokkal, akik 1 hónapban csak egyszer vagy ennél is kevesebbszer fogyasztották azt.

Ezt az eredményt annak tulajdonították, hogy az almalé magasabb koncentrációban tartalmazza az antioxidánsokat, mint az egész gyümölcs.

A tanulmány alapján a banán is hasonlóan egészséges, a rendszeres fogyasztása szintén csökkenti az asztma előfordulását.

Az alma magas flavonoid tartalmának jótékony hatása

A két tanulmány feltehetően az alma magas flavonoid tartalmának jótékony hatását tükrözi. A flavonoidok antioxidáns hatású (sejteket károsító oxidációs folyamatok semlegesítésében közreműködnek) növényi anyagok.

Az almában előforduló fő antioxidánsok főleg az alma héjában vannak jelen: quercetin glycosid, a phloretin glycosid, a chlorogénsav és az epicatechin.

A flavonoidok emellett erősítik az immunrendszert, rákmegelőző-, gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bírnak, segítenek a vírusok és baktériumok leküzdésében, májvédő szerepet is betöltenek. Összességében védik az egészségünket.

Rosttartalmának egyharmadát a pektin adja, mely javítja az anyagcserét, savtartalma pedig a bélmozgást serkentve kedvez az emésztési folyamatoknak. A székrekedés és hasmenés egyaránt orvosolható vele. Megköti a bélben a rákkeltő (carcinogén) anyagokat, így csökkenti a vastagbél daganatok kialakulásának kockázatát.

Fontos a koleszterin elleni harcban, és kiváló hatású cukorbetegség esetén is, mivel a vékonybél falát bevonva csökkenti a cukor felszívódását. A légutak tisztításával a gyulladás leküzdésében játszik szerepet. Alma és a vitaminok Az almában megtalálható vitaminok nem különböznek más gyümölcs vitamintartalmától.

Tartalmaz A vitamint, B-komplex vitaminokat. C-vitamin tartalma jóval csekélyebb, mint az egyéb citrusféléké (citrom, narancs), mégis a benne megtalálható ásványi anyagoknak köszönhetően nagyon jó hatással van az emésztésre.

Az ásványi anyagok egész garmadáját hordozza magában. A kálium, a kalcium, a cink, a fluor, a jód, a szelén együttesen szükségesek az ellenálló immunrendszer kialakulásához, egészségünk megőrzéséhez. Az almát többféleképpen készíthetjük el és fogyaszthatjuk, mivel a benne rejlő hatóanyagok nagy részét a feldolgozás alatt is megőrzi.

Ihatjuk szűrt illetve rostos üdítő változatát. A szárított almahéjból készíthetünk teát, amit kiváló hatású gyomor és bélbántalmak ellen.

A háziasszonyok saláták készítéséhez hasznosíthatják almaecet formájában, mely a fogyókúrázók által is közkedvelt, természetes zsírégető tulajdonsága miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.