Mint a grépfrút, mégis más...

A malájok különleges gyümölcse a pomelo

A malájok különleges gyümölcse a pomelo, amely kicsit a grépfrútra hasonlít - nemcsak finom, de élettani hatásai is kiválóak.

2010.11.19 14:45napidoktor.hu

A grépfrút rokona is lehetne ez a hozzá igen hasonló déligyümölcs – ugyancsak vastag héjú, szivacsos citrusgyümölcs, utóbbiak között méretét tekintve a legnagyobb fajta.

Hazánkban nem honos, de jótékony hatásai miatt érdemes kipróbálni. A pomelo esetében sem mindegy, milyen állapotában fogyasztjuk. Éretten sárgás, halványzöldes színe van, a húsa rózsaszíntől kezdve mélyvörösig is terjedhet.

A már kifejezetten sárga héjút érdemes megvenni, mert az a legédesebb. Illata fanyar, ízre is a grépfrúthoz hasonló ez a mutatós citrusgyümölcs.

Malajziában és Délkelet-Ázsiában honos, de Kínába is betelepítették még időszámításunk előtt. Megterem vadon Hawaii-on, a Fiji-szigeteken. Thaiföldön, Japánban, Indonáziában, Vietnámban, sőt Tahitin és a Fülöp-szigeteken is termesztik, de Amerikában is megterem.

Több keresztezése is létezik. Ezek hibridek, a pomelo legismertebb fajtái azonban a hirado, double chandler, mato, tahitian és a thong dee.

Távol-Keleten igen népszerű a pomelo a Holdújévi ünnepekkor. Kultikus gyümölcsféle is, azon felül, hogy közkedvelt csemege.

Mivel hazánkba messziről hozzák, mindig alaposan tisztítsuk meg fogyasztás előtt! Legérdemesebb nyersen enni, hogy az ízét is élvezzük ennek a különleges gyümölcsnek.

Héja vastag, de könnyen le lehet fejteni. A pomelo gerezdekre szedve ehető, vagy a grépfrúthoz hasonlóan.

Sokan érzik savanyúnak, kis cukor hozzáadásával ízletesebbé tehetjük. Háromtól kilenc hétig is eláll, de hűvös helyen kell tárolni.

A pomelo élettani hatásai

Ennek a különleges gyümölcsnek számos kedvező hatása van az egészségünkre. Mint általában a citrusok, a pomelo is tele van C-vitaminnal.

Ezen felül azonban magas a kalcium- és kálium tartalma. Igen jól alkalmazható a vérnyomás szabályozására, és remek immunerősítő is. Délkelet-Ázsiában leveléből, virágaiból és kérgéből is készítenek főzeteket, melyeket alkalmaznak kolerára, epilepsziára, de duzzanatok és ekcéma kezelésére is.

Energiatartalma alacsony, ezért ajánlott a diétázóknak is. Kiváló koktél készíthető ugyanakkor belőle, több koktél kihagyhatatlan alkotóeleme. Vastag héjából lekvárt is főznek.

Előszeretettel alkalmazza a kínai konyha, héját fűszerként vagy kandírozott formában is használják, de ők általában mindenféle citrusgyümölcs héját bevetik, ha ízesítésől van szó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.