Egy hasznos téli gyümölcs

Ismerd meg a naspolyát!

A tél nem a gyümölcsszezonról híres, mégis akad néhány egyed, melyek ezekben a hónapokban szüretelhetőek. A naspolya vezeti a sort.

2010.11.11 12:13napidoktor.hu

A naspolya nem tartozik a legismertebb gyümölcsök közé, sőt aki nem találkozott még vele, kétszer is meggondolja, megkóstolja-e ezt az érdekes termést.

Alakja olyan, akár egy virágzó bogyó. Nem csak külseje különleges, hanem íze, színe és szedése is eltér a megszokottól.

A sötétbarnára érett gyümölcsöt az őszi hónapok legvégén lehet szüretelni, viszont a fogaink bánnák, ha egyből nekiesnénk falatozni. Mivel a naspolya utóérő gyümölcs, ezért frissen begyűjtve még túl kemény, szinte ehetetlen.

A szedést követően hideg és száraz helyen kell tárolni pár héten át és csak ez után érdemes megkóstolni fanyarkás ízét.

Ha a fán marad, még decemberben is szemezgethetünk belőle, addigra ugyanis a hideg és a dér megpuhítja a szemeket.

Dísznövény vagy csemege?

A naspolya hosszú utat járt be, míg elért hazánkba és arról is megoszlanak a vélemények, hogy pontosan honnan érkezett. Annyi biztos, hogy tőlünk Keletre. Mivel különleges a gyümölcs külseje, ezért sokszor a kert díszeként és nem íze miatt ültetik.

A májusi virágzás után a gömbölyded szemek folyamatosan változtatják színüket, míg végül a tél beköszöntével elérik igazi sötét árnyalatukat.

Rejtett értékek Közismert magas pektintartalmáról és ennek köszönhetően ízletes lekvár főzhető a naspolyából. Természetesen nyersen is fogyasztható, amint lehámoztuk róla vékony héját. Bár a citromon nem tesz túl, a naspolya C-vitaminban gazdag, de emellett B- és E-vitaminban is bővelkedik.

A gyümölcs fanyarkás húsa értékes a szervezetnek kalcium, vas, cink és magnézium tartalma miatt.

Nem csak ehető, hanem iható formában is elfogyaszthatjuk. A naspolyából – mint szinte mindenből – kiváló pálinka főzhető, de borok és likőrök formájában is találkozhatunk vele.

Levele és kérge szintén hasznosítható, leginkább az értékes csersav miatt kedvelték. Az orvoslás területén főként gyulladáscsökkentő hatása miatt alkalmazzák a szájüreg és a garat megbetegedésekor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.