Összesen 235 ezer forint értékben

Sértették az országgyűlés rendjét - pénzbírságot kapott két PM-képviselő

Összesen 235 ezer forint értékű pénzbírságot szabott ki a parlament Karácsony Gergelyre és Szilágyi Péterre, a Párbeszéd Magyarországért (PM) színeiben politizáló független képviselőkre.

2013.05.13 17:30MTI

A házelnök erről szóló javaslatát hétfőn kormánypárti voksokkal fogadta el az Országgyűlés hétfőn. Az ellenzéki frakciók és független képviselők - az előterjesztést támogató, korábban jobbikos Pősze Lajos kivételével - nemmel voksoltak. A fideszes Ángyán József tartózkodott, a két érintett képviselőhöz hasomlóan. 

Karácsony Gergelynek 50 ezer, Szilágyi Péternek 185 ezer forint bírságot kell fizetnie, amiért két hete egy Loptok, csaltok hazudtok! feliratú táblát vittek az ülésterembe és állítottak fel a kormánypárti padsorokkal szembe a trafikpályázatok és az információszabadságról szóló törvény módosítása elleni tiltakozásul.
 
A táblán - amelyet végül a terembiztosok távolítottak el - a feliraton kívül a Fidesz logója volt látható. Büntetésüket a házelnök azzal indokolta, hogy a PM két képviselője az Országgyűlés rendjét súlyosan sértő magatartást tanúsított. Szilágyi Péternek azért javasolt szigorúbb - maximális, tiszteletdíjának egyharmadát kitevő, 185 520 forintos - büntetést, mert a Ház jegyzőjeként nagyobb felelősséggel tartozik. 

Karácsony Gergely korábban az MTI-nek nyilatkozva felháborítónak és minden jogalapot nélkülözőnek nevezte Kövér László javaslatát. Azt mondta: az országgyűlési törvény alapján a képviselő a megbízatásával összefüggésben kinyilvánított vélemény miatt nem büntethető. Ezért Szilágyi Péterrel közösen levélben fordultak a házelnökhöz, arra hivatkozva, hogy megsértette a mentelmi jogukat. 

A PM egyúttal jelezte, ha megbüntetik képviselőiket, az Emberi Jogok Európai Bíróságtól kérnek jogorvoslatot. A parlament március végén élt először a büntetéskiszabás lehetőségével az országgyűlési törvény január 1-jei hatálybalépése óta. 

Akkor szintén a házelnök javaslatára a szocialista Szanyi Tibort büntették havi bruttó 394 ezer forintos tiszteletdíjának harmadára, amiért egy héttel korábban, interpellációja után beintett a Jobbik-frakciónak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.