Az alkotmány nem játék

Tüntetés - percről percre

Az alaptörvény tervezett, negyedik módosítása elleni, civilek által szervezett demonstrációról a Parlamenthez közeli Alkotmány utcában.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2013.03.09 15:47ma.hu

2013.03.10. 10:00 - Az alkotmány nem játék

"Sziasztok! Nagyon köszönjük, hogy ennyien eljöttetek tegnap és tiltakoztatok az Alaptörvény és annak negyedik módosítása ellen. Legyetek magatokra büszkék és folytassuk a tiltakozást, amíg el nem érjük a célunkat" - írta a Az alkotmány nem játék Facebook-oldalon a szervezők.

19:30 - Himnusz

Kép: Hallgatói Hálózat Facebook-oldala

Az Alaptörvény 4. módosítása minden magyar állampolgár jogait sértené - mondta Tóth Fruzsina, a Himnusszal zárul a tüntetés.

19:26 - Az Alkotmánybíróságnál véget ért a tiltakozás

Az Alkotmánybíróság épületénél véget ért az a tüntetés, amelyet Az alkotmány nem játék! elnevezésű, civilek által szervezett fővárosi, Alkotmány utcai demonstráció folytatásaként tartottak több mint ezer ember részvételével - jelentették az MTI tudósítói szombat este.

Az alaptörvény tervezett negyedik módosítása ellen tartott demonstráció több ezer résztvevője közül mintegy ezren az Alkotmány utcából a Képviselői Irodaházhoz vonultak, ahol hangosbeszélőn részleteket olvastak fel a Fidesz 1989-es programjából, majd a demonstrálók elindultak az Alkotmánybíróság épülete felé.

Az MTI tudósítóinak beszámolója szerint az Alkotmánybíróság (Ab) épületének bejáratát a rendőrség hármas sorfallal védte.

Az épület előtt a felszólalók a többi között arról beszéltek: azért gyűltek össze, mert "ezek az utolsó napok, amikor még létezik az Alkotmánybíróság", illetve azért, mert álláspontjuk szerint az Ab-t, illetve valamennyi magyar állampolgár jogát megsértik azok, akik negyedszer módosítják az alaptörvényt.

Az egyik felszólaló szerint, amit 1989-ben akart a Fidesz, azt akarják most ők, és a jelenlegi Fidesz most éppen ezt akarja "eltiporni".

Fiatalok vagytok? - kérdezte egy másik szónok, amire a tömeg igennel válaszolt. Demokraták vagytok? - kérdezte ezt követően. A tüntetők erre is igennel feleltek. Akkor készítsünk egy új alkotmányt - biztatta a jelenlévőket a kérdező.

A rendezvény azzal ért véget, hogy elhangzott: a tiltakozást hétfőn a Sándor-palotánál folytatják annak érdekében, hogy az államfő ne írja alá az alaptörvény módosítását.

A rendezvényen rendőri intézkedésre nem volt szükség - mondta Kovács Viktória, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek.

17:52 - "Ne írd alá, Jani!"

A Margit hídon autóval csak Budáról Pestre lehet közlekedni, az északi oldalt ugyanis a Képviselői Irodaháztól az Alkotmánybírósághoz tartó tüntetők számára rendőrsorfallal leválasztották - jelentették a helyszínről az MTI tudósítói szombat délután.

A villamos ugyanakkor mindkét irányba zavartalanul közlekedik.

A tömeg folyamatosan halad a hídon, közben a többi között azt skandálják: "Nem hagyjuk!" illetve a negyedik alkotmánymódosítással kapcsolatban a felszólítást Áder János köztársasági elnöknek címezve azt, hogy "Ne írd alá, Jani!"

17:19 - Több ezren vonultak

Több ezren vonultak Az alkotmány nem játék! elnevezésű, civilek által szervezett fővárosi, Alkotmány utcai demonstrációt követően a Képviselői Irodaházhoz - jelentették a helyszínről az MTI tudósítói.

A résztvevők két molinót vittek magukkal, amelyeken Az alkotmány nem játék feliratok olvashatók, az épületnél hangosbeszélőn részleteket olvastak fel a Fidesz 1989-es programjából.

A rendőrök körbevették a Képviselői Irodaházat és lezárták a bejáratát.

A demonstrálók a Fidesz-program felolvasása után elindultak az Alkotmánybíróság épülete felé.


17:10 - Demonstráció a londoni magyar nagykövetségnél

Néhány tucatnyi tiltakozó demonstrált szombat délután a londoni magyar nagykövetség előtt az alaptörvény tervezett módosítása ellen.

A mintegy negyven tüntető között magyarok, angolok, észtek és spanyolok is voltak.

Az egyik szervező az MTI tudósítójának a helyszínen elmondta, hogy a demonstrációt a Facebook közösségi portálon hirdették meg. A résztvevők között jelen voltak az Occupy London nevű kampányszervezet aktivistái is. A csoport több száz tagja tavaly hónapokig megszállva tartotta a londoni Szent Pál székesegyház környékét, a kapitalizmusellenes globális tiltakozó hullám részeként.

A magyar nagykövetségnél tartott szombati demonstráció egyik résztvevője beszédet mondott a képviseletnél, kijelentve: a jelenlegi magyarországi helyzet megoldását nem a politikusoktól kell várni. Véleménye szerint a tiltakozóknak az "információs forradalom kikövezte utat" kell követniük, az internet használatával.

Az egyórás demonstráción a résztvevők magyarul, angolul és a más nemzetiségű jelenlévők nyelvén többször is hangoztatták "Az alkotmány nem játék" jelszót.

A tüntetés végén néhány játékot helyeztek el a nagykövetség bejáratánál, "Ezzel játsszatok, ne az alkotmánnyal!" felirattal együtt.

A demonstráció rendbontás nélkül ért véget.

Fotó: MTI


17:00 "Alapjogsértések katalógusa"

A civil szervezetek szerint a magyar alaptörvény és annak negyedik módosítása az államot védi a polgárokkal szemben. Képviselőik egy szombati budapesti tüntetésen arról is beszéltek, hogy az alkotmány mostantól "az alapjogsértések katalógusa lesz".

Az alkotmány nem játék! elnevezésű, civilek által szervezett demonstráción Pardavi Márta a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért és az Eötvös Károly intézet nevében azt mondta, minden valódi alkotmány a polgárt védi a hatalomtól, ám a magyar alaptörvény és annak negyedik módosítása az államot védi a polgárokkal szemben.

Süvecz Emese, a NANE női jogvédő egyesület aktivistája kijelentette, az alaptörvény újabb módosításával az elmúlt 20 év alapjogi bíráskodását dobják ki az ablakon. Véleménye szerint míg más államokban az alkotmány az alapjogok katalógusát jelenti, addig Magyarországon mostantól "az alapjogsértések katalógusa lesz".

Tamás Gáspár Miklós író, filozófus beszél az alaptörvény tervezett, negyedik módosítása elleni, civilek által szervezett demonstráción az Országházhoz közeli Alkotmány utcában, 2013. március 9-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

15:40 Tamás Gáspár Miklós: új alkotmányos rendre van szükség

Az országnak új alkotmányos társadalmi rendre, új politikára van szüksége, amelyben mindenki részt vehet, és amelyben "a képviseleti demokráciát a részvételi demokrácia ellenőrzése alá helyezzük" - mondta Tamás Gáspár Miklós közíró egy budapesti tüntetésen szombaton.

Az alkotmány nem játék! elnevezésű, civilek által szervezett demonstráción kijelentette: olyan új rendre van szükség, amelyben "végre a nép fog uralkodni, de ezúttal komolyan". Az alaptörvény elavult, nemcsak a módosítások miatt, hanem mert már hatálybalépésekor elavult - tette hozzá.

Tamás Gáspár Miklós elmondta: akármi fog történni a következő napokban, azzal, hogy ez a tiltakozás megszületett, a magyar nép győzelmet aratott.

Ustream


Stream videos at Ustream

Amennyiben nem jelenik meg a közvetítés, kattintson a Ustream-oldalra >>>

15:20

Több ezren vannak a tüntetők. TGM beszél: "Egy dologban egyetértek Orbánnal, a 2010 előtti rendszerrel voltak gondok, például, hogy Orbán hatalomra kerülhetett!"

Kép: Az alkotmány nem játék Facebook-oldala


Megkezdődött az alaptörvény módosítása elleni budapesti demonstráció

Megkezdődött az alaptörvény tervezett, negyedik módosítása elleni, civilek által szervezett demonstráció szombat délután a Parlamenthez közeli Alkotmány utcában.

Az alkotmány nem játék mottóval meghirdetett rendezvény kezdetére az utca Kossuth térhez közeli részén felállított színpad előtt több ezren gyűltek össze, köztük több civil szervezet képviselője. A rendezvény vezérszónoka Tamás Gáspár Miklós író.

Az MTI tudósítója a demonstrálók között látta Demszky Gábor volt budapesti főpolgármestert és Mécs Imre volt SZDSZ-es országgyűlési képviselőt.

Az LMP szombaton az MTI-vel azt közölte, a párt képviseletében Schiffer András, Osztolykán Ágnes és Vágó Gábor független országgyűlési képviselők, valamint a párt tagjai és szimpatizánsai részt vesznek a tüntetésen.

A megjelent demonstrálók több transzparenst is a magasba tartottak, ezen olyan szövegek olvashatók, mint "Méltányos alkotmányt!", "Halálos bűn a rasszizmus és az antiszemitizmus", "Alkotmányt, demokráciát, jogállamot!", "Az alkotmány nem játék".

Az MTI tudósítójának beszámolója szerint a 2-es villamos Kossuth téri megállójában a rendőrök több fekete ruhás, árpádsávos zászló alatt álló fiatalt igazoltattak, és a ruházatukat is átvizsgálták.

A Facebookon szervezett tüntetésen a meghívó szerint a demonstráción az alkotmányosság és a jogállam, a családjog, a felsőoktatás, valamint a hajléktalan és szegény emberek védelméért kívánnak szót emelni a megjelentek.

A Facebook-oldalon közzétett felhívás szerint, ha az Országgyűlés megszavazza a tervezett alkotmánymódosítást, akkor az alaptörvény kimondja az egyetemi hallgatók röghöz kötésének lehetőségét, az egyetemek gazdasági autonómiájának felszámolását, a hajléktalan emberek hatósági üldözésének lehetőségét, a gyermektelen, az élettársként élő és az azonos nemű párok kirekesztését a család fogalmából, a szólásszabadság korlátozásának lehetőségét, a szabad választási kampány korlátozását, a független igazságszolgáltatás további korlátozását, az egyházak közötti diszkrimináció és a hitéletükbe beavatkozás lehetőségét, 22 év alkotmánybírósági döntéseinek hatályvesztését, továbbá hogy a kormánytöbbség bármit beleírhat az alaptörvénybe, mert azt tartalmi szempontból az Alkotmánybíróság sem vizsgálhatja.

Közölték, a tüntetés támogatói ezeket a jogfosztó, diszkriminatív módosításokat elfogadhatatlannak tartják. "Egy alkotmány az ország és a benne élő emberek legfőbb közös dokumentuma kell legyen, nem az aktuális kormánytöbbség büntetésre használt játékszere!" - írták.

14:50 Dés András zenekara már próbál

Kép: Az alkotmány nem játék Facebook-oldala


13:45 - A színpad a helyén

Kép: Az alkotmány nem játék Facebook-oldala


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.