Egyre valószínűbb az előre hozott választás

Der Standard: Orbán stratégiát vált, mégis a régi marad

A Der Standard cikkének felvezetőjében a magyarországi belpolitikai helyzetről általánosságban megállapította: egyre valószínűbb, hogy az év végén vagy a jövő év elején előre hozott választást tartanak. Orbán Viktorról pedig azt írta a lap, hogy ki akar törni a jobboldali sarokból.

2008.05.26 11:25MTI

Orbán stratégiát vált, mégis a régi marad címmel közölt elemzést hétfői számában a Der Standard osztrák liberális lap. Az újság cikkének felvezetőjében a magyarországi belpolitikai helyzetről általánosságban megállapította: egyre valószínűbb, hogy az év végén vagy a jövő év elején előre hozott választást tartanak, annál is inkább, mert a kormányzó szocialisták viszonya a volt koalícióspartnerrel, az SZDSZ-szel lehűlt. Ebben a helyzetben jó alkalmat szimatol a jobboldali-populista ellenzéki vezető, Orbán Viktor - írta a Der Standard, hozzáfűzve, hogy a politikus az utóbbi hetekben még ha diszkrét formában is, de erőteljes aktivitást mutat.

Ám a korábbiakkal ellentétben, amikor feltüzelt követőinek hatalmas méretű tüntetéseivel az "utca nyomását" mozgósította a választott kormány ellen, Orbán most az elit tagjaival igyekszik párbeszédet folytatni, beleértve a más színezetűeket is. Az elemzés szerint nyilvánvaló, hogy a "megjelenésében változóképes vezető új arculat kialakításán munkálkodik". Ki akar törni abból a jobboldali sarokból, amelybe afölötti csalódottságában szorította be magát, hogy népe megtagadta tőle a szeretetet; a cél a politikai közép, ahol most minden bizonnyal a legtöbbet érheti el...

Tőle évek óta nem hallott, bátorító gesztusokat tesz a gazdaságnak: adóreformról, a bürokrácia csökkentéséről, a gazdaság élénkítéséről beszél, olyan elképzelést felvázolva, amellyel - jegyezte meg a Der Standard - Gyurcsány a szocialista párt víziójának hiánya és a Fidesz baloldali-populista népszavazási obstrukciója miatt kudarcot vallott. Orbán kiszivárogtatott beszédére utalva megemlítette, hogy leállítaná a nagy állami beruházásokat.

A liberális osztrák lap elemző cikke mindazonáltal felteszi a kérdést: képes-e Orbán belső lényét tekintve megváltozni. Más populistákhoz hasonlóan mélyen lenézi a demokratikus működési formákat és intézményeket. Ehhez jön még a megtorlás vágya, annak igénye, hogy többszörösen megfizettesse a politikai ellenféllel az elszenvedett megaláztatásokat - vélekedett a Der Standard. Ennek alátámasztására idézte Orbán Zentán elhangzott szavait a még lezáratlan számlákról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.