Szűk körben beszélt Orbán!

Orbán: a Fidesz-kormányzás alatt sokaknak sok minden fog fájni

Nagy vihart kavart a nap folyamán Orbán Viktornak az Index hírportál által idézett, közelmúltban szűk körben tett kijelentése, miszerint kormányra kerülésük esetén nem hagyományos kormányzás lesz, és sokaknak sok minden fog fájni.

2008.05.22 19:47MTI

Az Index szerint Orbán azt is mondta, hogy az állami nagyberuházások, így a 4-es metró leállítását is tervezi. Varga Mihály Fidesz-alelnök ez utóbbival kapcsolatban az MTI-nek azt mondta: készül a Fidesz gazdasági programja, a jelenlegi tervekben nem szerepel a nagyberuházások leállítása. 

Demszky Gábor főpolgármester reagálásában közölte, Orbán nyolc év alatt semmit sem tanult és semmit sem felejtett, a budapestiek viszont megtanulták, milyen a Fidesz valódi Budapest-politikája - és ők sem felejtenek. 

Az Index hírportál szerint Orbán Viktor néhány hete egy zártkörű, Kéri László politológus által szervezett szemináriumon arról beszélt, hogy a Fidesz hatalomra jutása után nem hagyományos kormányzás lesz, hiszen - a Fidesz-elnök szavai szerint - sokaknak sok minden fog fájni; a politikus a nagy állami beruházások leállítását is tervezi. 

A pártelnök úgy tervezi, hogy 2010-től két évig "nem hagyományos kormányzás" lesz. "Sokaknak sok minden fog fájni" - idézte az Index Orbán Viktort, aki a beszélgetésen az is elárulta, hogy a költségvetést megbillentő nagy állami beruházásokat le fogja állíttatni. 

A 4-es metró és az autópálya-építések kifizetéseinek befagyasztását konkrétan is említette. Az akkor elhangzott indoklás szerint erre azért lesz szükség, mert a nem túl rózsás gazdasági helyzetben lévő országnak szabad források kellenek, ezek a beruházások pedig túl sok pénzt visznek el. 

Az Index emlékeztetett arra, hogy a tervezett gazdaságpolitikai intézkedésekről fideszes politikusok nem nagyon szoktak beszélni, az Erős Magyarország című programfüzetben sincs sok konkrét vállalás. 

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke, a Orbán kormány volt pénzügyminisztere az MTI érdeklődésére azt mondta: Orbán Viktor elképzelését nem ismeri. Közölte: a Fidesz gazdasági programja készül, több műhely is dolgozik ezen, sokféle ötletet megvitatnak. Hozzátette: az Index által közöltek nem szerepelnek ezekben a tervekben, így nem szerepel a nagyberuházások leállítása sem. 

"A Fidesz programkészítésében eddig született dokumentumokban nincs ilyen javaslat" - fogalmazott, majd kérdésre válaszolva - hogy a beszélgetések során felmerül-e ilyen elképzelés - a Fidesz alelnöke azt mondta: "sok emberrel beszélgetek, sok mindenről". 

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz kormányra kerülése esetén tervez-e megszorításokat, Varga Mihály azt mondta: a Fidesz nem tervez ilyet, hanem több munkahelyet, több beruházást tervez. A szociális kiadásokkal kapcsolatos elképzelésekről azt mondta: ezt szakemberekre kell bízni. A mostani rendszer nem tökéletes, vannak olyan kifizetések, amelyek nem eléggé hatékonyak. 

Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere reagálásában közölte: nem lepte meg Orbán Viktor nyilatkozata, amely szerint az ellenzéki pártelnök hatalomra kerülése esetén a metróberuházás leállítását tervezi. 

"Készíthet pártja akárhány Budapest-koncepciót benne a 4-es metróval, megszavazhatja a Fidesz fővárosi frakciója kéttucatszor a metróépítést, és megpróbálhatják akármilyen eszközzel feledtetni 1998-2002 közötti politikájukat, ha eközben Orbán Viktor egy szemernyit sem változott. Ma ismét kiderült, egy új Fidesz-kormány ugyanott folytatná, ahol az előző abbahagyta: Budapest büntetésével, a főváros pénzügyi ellehetetlenítésével és az Orbán Viktor által engesztelhetetlenül gyűlölt metróépítés leállításával. 

Orbán nyolc év alatt semmit sem tanult és semmit sem felejtett. A budapestiek viszont megtanulták, milyen a Fidesz valódi Budapest-politikája - és ők sem felejtenek" - írta közleményében a főpolgármester.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.