A Fidesz elnökének titkos tervei?

Orbán Viktor gazdasági feketelistája után itt a szociális feketelista

A gazdasági feketelista után fény derült Orbán Viktor szociális feketelistájára is, amely a nyugdíjasokat fenyegeti - állapította meg az MSZP frakcióvezetője vasárnap az MTI-nek megküldött közleményében. A Fidesz meg fogja őrizni és meg fogja védeni a nyugdíjak vásárlóértékét - reagált a párt szóvivője a szocialista politikus megállapítására.

2008.05.26 07:27MTI

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy "Orbán Viktor kormánya másodszorra is a nyugdíjasok rovására változtatna a törvényeken". Ezt tette kormányzása idején is, a törvényes nyugdíjemelés mértékét csökkentve, most pedig a törvényeket megváltoztatva egyenesen befagyasztásra készül. Ennek értelmében nemcsak a mindenkinek járó nyugdíjemelést nem hajtaná végre, hanem a nyugdíjkorrekciós programban előírt soron kívüli nyugdíjemeléseket sem, azoknak az évjáratoknak a körében, amelyek tagjai másokhoz képest alacsonyabb járandóságot kapnak.

A frakcióvezető kiemelte, hogy az Orbán Viktor titkos terveiről szóló újabb tudósításokról a beszélgetés házigazdái azt nyilatkozták: "valószínű, hogy a Hírszerző portálon közzétett beszámoló hangfelvételen alapul". Ezek után nehéz kétségbe vonni, hogy Orbán Viktor valóban arról beszélt: kormányzása első két évében egyéb megszorítások mellett befagyasztaná a nyugdíjakat is - tette hozzá a politikus. A sokat idézett beszélgetés közönsége és szervezői azt teszik, amit tenniük illik: hivatalosan nem nyilatkozhatnak egy zártkörűnek tervezett tájékoztatásról. Egyetlen résztvevő van, akinek meg kell szólalnia.

Az maga Orbán Viktor, aki előrehozott választással mihamarabb miniszterelnök szeretne lenni - írja Lendvai Ildikó. "Orbán Viktornak kell világosan szólnia saját terveiről, arról, hogy mire készül valójában, míg párttársaival olyan programokat irat, amelyeket a jelek szerint maga sem vesz komolyan" - hangsúlyozza a frakcióvezető. A politikus szerint Orbán Viktornak nyilatkoznia kell szociális feketelistájáról. A nyugdíjasoknak tudniuk kell, hogy mi vár rájuk.

Tudniuk kell, mit szól a tervekhez a Fidesz nyugdíjastagozatának vezetője. Véleménye szerint az érintetteknek azt is tudniuk kell, mit tartalmaz ezen kívül még a Fidesz szociális feketelistája. Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője az MTI-nek megküldött közleményében hangsúlyozta: a Gyurcsány-kormány a számítási módszer változtatásával és a nyugdíjas infláció gerjesztésével három havi nyugdíjat vett el az idősektől, a Fidesz viszont meg fogja őrizni és meg fogja védeni a nyugdíjak vásárlóértékét. A szóvivő szerint Lendvai Ildikó újra beállt a hazugság politikáját folytató szocialista politikusok hosszú sorába. "A frakcióvezető olyan, a média egyes szegmenseiben nyilvánvalóan provokációs szándékkal megjelentetett, egymásnak is ellentmondó híreszteléseket akar tényként beállítani, amelyeket azok cáfoltak, akik az ominózus találkozón jelen voltak" - írta.

A szóvivő hangsúlyozta, a szocialisták lelepleződtek: rettegnek attól, hogy a következő polgári kormány minden korrupciógyanús esetet ki fog vizsgálni, és az emberek jogos elvárásainak megfelelve, véget fog vetni annak a tarthatatlan gyakorlatnak, hogy a nagy állami beruházások költségei hónapról-hónapra drámai mértékben növekednek.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MSZP országos munkás és érdekképviseleti tagozata előtt már szombaton reagált azokra a sajtóhírekre, amelyek Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének egy zártkörű fórumon elhangzott beszédéről szóltak. Így a kormányfő többek között közölte: nem fogják megengedni, hogy Magyarországon leállítsák a beruházásokat. Gyurcsány Ferenc beszédében felidézte: a Fidesz elnöke ezen a találkozón azt is mondta, kormányra kerülésük esetén befagyasztják a nyugdíjakat.

"Fagyasztani a jégpályán kell" - közölte a miniszterelnök. Hangsúlyozta, a nyugdíjak értékét meg kell őrizni, összegét pedig emelni. Azt mondta: nem lehet felrúgni azt a társadalmi egyezséget, amelyet a szocialisták kötöttek a társadalmi csoportokkal, köztük a nyugdíjasokkal és a munkásokkal. A Fidesz ezzel a két csoporttal akar "tengelyt akasztani", amit nem engednek meg - fűzte hozzá. Orbán Viktor sajtóhírek szerint többek között a nagyberuházások átmeneti leállításáról beszélt a filmművészeti egyetemen tartott április végi zártkörű találkozón.

A Fidesz elnöke a Hírszerző internetes portál szerint azt is mondta: ha kormányra kerülnek, az első két évben megszorításokat terveznek, például befagyasztanák a nyugdíjakat, de utána tízéves programot hajtanának végre, a középrétegekre, az aktívakra támaszkodva. Kéri László politológus, a zártkörű rendezvény házigazdája az MTI-nek korábban határozottan cáfolta például azt, hogy Orbán Viktor a négyes metró beruházásának leállításáról beszélt volna.

Az általa vezetett "Szerda esték" klub tagjai az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményükben úgy fogalmaztak, "kikérik maguknak", hogy bárki politikai célokra használja fel ezt az estét. "Mivel ezen az estén szigorúan magánemberek beszélgettek, ezért nem vagyunk hajlandóak sem megerősíteni, sem cáfolni ezeket az információkat" - írták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.