Szélelyföldön járt a Fidesz pártelnöke

Orbán szerint csak egy erős anyaország biztosíthatja a kárpát-medencei magyarság sikerét

Csak erős, sikeres és gazdag anyaország biztosíthatja, hogy a kárpát-medencei magyarság egésze is sikeres legyen - fejtette ki vasárnap Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában Orbán Viktor, a Fidesz elnöke.

2008.05.25 17:00MTI

A politikust a romániai helyhatósági választásokra készülő Magyar Polgári Párt (MPP) székelyföldi jelöltjeinek a kampányrendezvényeire hívták meg. Sepsiszentgyörgyön az unitárius templom előtti téren összegyűlt néhány ezer ember előtt hangsúlyozta: az anyaország kötelessége, hogy védelmet, biztonságot és magabiztosságot adjon a határon túli magyaroknak. 

"A határon túliaknak tudniuk kellene, hogy van egy hely a világban, ez pedig Budapest, ahol minden magyart számon tartanak, és ahol egy vészcsengő azonnal megszólal, ha bárhol a világon egy magyar lábára lépnek csak azért, mert magyar" - mondta a szónok. Szerinte Magyarország azzal is tartozik a határon túliaknak, hogy sikeres ország legyen. 

Az anyaország sikere, ereje nélkül soha nem lesz a kárpát-medencei magyarság sikeres nemzet - szögezte le Orbán Viktor. Kijelentette: nem tiszte igazságot tenni Erdélyben a jelöltek és a pártok között, csupán segíteni akar az embereknek a döntésben. Mind Sepsiszentgyörgyön, mind Csíkszeredában (a Polgári Magyarországért Alapítvány által szervezett konferencián) kifejtette: az erdélyi magyaroknak az autonómia ügyét kell szem előtt tartaniuk. 

Az autonómia azt jelenti, hogy megmaradunk annak a nemzetnek a tagjaként, amelyikben születtünk, az autonómia vastagabb kenyeret, magasabb fizetést, jobb munkahelyeket és önbecsülést jelent - mondta a Fidesz elnöke, aki szerint autonómiák láncolatát kell kialakítani, azok így épülnének össze az anyaországgal. A politikus szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az autonómia kérdésén hullott szét. Mint fogalmazott, lejárt a régi egység korszaka, a szövetség nem volt képes integrálni kiemelkedő személyiségeket, gondolatokat. Egy korszak végére értünk, mondta, hozzátéve ugyanakkor, hogy nem szabad feladni az egységes magyarság eszményét. Az új egységnek a választás szabadságára kell épülnie, de a versengésnek önkorlátozónak kell lennie, két magyar versengése ugyanis nem vezethet egy harmadik versengő, vagyis egy román jelölt győzelméhez. 

A Fidesz elnöke este Székelyudvarhelyen vesz részt a Millenniumi Emlékoszlop avatási ünnepségén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.