Vádol az MSZP

Pártpolitikai érdekek diktálnak az iskolaállamosítások során?

Az MSZP szerint a Fidesz-KDNP-kormány az oktatásügyi szempontok helyett saját pártpolitikai érdekeit érvényesíti az oktatási intézmények állami felügyelet alá vételekor.

2012.04.13 12:35MTI

Kunhalmi Ágnes, a szocialista párt elnökségi tagja erről pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatón beszélt, hangsúlyozva, hogy már az iskolák államosításának első szakasza, vagyis a megyei fenntartású intézmények állami átvétele sem problémamentes. Példaként említette, hogy a megyék csaknem felében érvényteleníteni kellett az új igazgatói pályázatokat, ezek okairól pedig mindeddig nem adott érdemi tájékoztatást a felelős minisztérium.

Az ellenzéki politikus annak fényében is kifogásolta az igazgatóváltásokat, hogy a vezetőket korábban a jellemzően fideszes vezetésű megyei önkormányzatok nevezték ki. Elfogadhatatlannak nevezte továbbá Hoffmann Rózsa keddi parlamenti felszólalását is, amelyben az oktatásügyi államtitkár szerinte azt mondta, "egy igazgató választása nem lehet kizárólag egy demokratikus szavazás eredménye". Kunhalmi Ágnes ezzel szemben úgy vélte, az új vezetők kiválasztásánál nem lenne szabad figyelmen kívül hagyni a tantestület és a szülők véleményét.    

Mint mondta, az MSZP a mostani "bukdácsoló" tapasztalatokból kiindulva attól tart, hogy az iskolák államosításának második szakaszában, a települési intézmények átvételénél még nagyobb gondok lesznek, hiszen akkor már mintegy 4 ezer iskola, több mint 120 ezer pedagógusát és másfél millió diákját érintik majd a változások.    

Kunhalmi Ágnes elmondta, az iskolák állami felügyelet alá vétele után arra számítanak, hogy a kormány megszorításokat vezet majd be az oktatásban, ami a tanárokat és diákokat egyaránt érinti majd. Hangsúlyozta, szerintük az iskolák államosítása nem a jó iskoláról, vagy például az esélyegyenlőség megteremtéséről szól, hanem egy "pártelvű, tervutasításos" oktatási rendszer kialakításáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.