Lesz-e hitelmegállapodás?

IMF/EU-konzultáció - Az MSZP szerint veszélyes a kormány magatartása

Az MSZP szerint az Európai Bizottság szóvivőjének nyilatkozata is világosan jelzi, hogy hiányzik a befektetői bizalom Magyarország iránt.

2012.04.11 15:13MTI

Tukacs István szerdán sajtótájékoztatón azt mondta: ez és a kormány magatartása megkérdőjelezi, hogy sikerül-e hitelmegállapodásra jutni az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).
   
Olivier Bailly bizottsági szóvivő szerdán Brüsszelben azt mondta: ahhoz, hogy megkezdődhessenek a pénzügyi megállapodást célzó tárgyalások, a Magyarország iránti befektetői bizalom szükséges, ez azonban megítélésük szerint nincs meg. Hozzátette: azt várják Magyarországtól, hogy tegyen meg minden szükséges lépést a megfelelő jogi környezet biztosításáért, "tegye lehetővé a befektetők visszatérését". Úgy fogalmazott: "nem tudom felsorolni mind a húsz vagy harminc pontot, hogy mit kell megtenni".
   
Az MSZP-s Tukacs István erre úgy reagált: a szóvivő által is szóvá tett bizalmatlanság okozza a forint árfolyamának hullámzását, gátolja a munkahelyteremtést és rontja a hitelmegállapodás esélyeit.
   
Hozzátette: mindezt csak erősíti a kormány halogató taktikája, hogy az uniós aggályok orvoslása helyett a kabinet időhúzásra játszik. Az IMF-megállapodás feltétele, hogy a kormány egyezségre jusson az EU-val, ami belátható időn belül esélytelen a kormány jelenlegi magatartása mellett - jegyezte meg.
   
A gazdasági bizottság MSZP-s tagja arról is beszélt, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert egy olyan "européer gazdaságpolitikusnak" kellene váltania, aki "ötletelés és levelezés" helyett képes tárgyalni és egyezségre jutni az unióval, ismeri az európai gazdaság működését, "nem új tankönyvet ír, hanem érti a régieket". "És olyan embernek, aki megfordul azok körében is, akik elszenvedik a kormány gazdaságpolitikáját" - tette hozzá.
   
A kormány elmúlt kétévi adó-, költségvetés- és gazdaságpolitikáját Tukacs István szerint ugyanis a felelőtlenség jellemzi. Mint mondta, ezt példázza, hogy a tavalyi büdzsét négyszer kellett módosítani, hogy a kormány annak ellenére ragaszkodik az egykulcsos személyi jövedelemadóhoz, hogy az nem segíti a gazdasági növekedést, illetve hogy az infláció nagyobb a vártnál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.