Már húsz modullal működik

Nagyobb lett a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója Pakson

Kereki Ferenc közölte: a paksi atomerőműben négy új kamra épült az elhasznált fűtőelemek tárolására szolgáló létesítményben.

2012.04.10 18:43MTI

Ezzel most már húsz modul van a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában (KKÁT), amelynek kapacitása így több mint kétezer kazetta tárolására alkalmas, és a következő öt évre elegendő lesz .
   
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az elhelyezhető kazetták száma 7200-ról 9308-ra emelkedett.
   
Kereki Ferenc tájékoztatása szerint a beruházás költsége 7,5 milliárd forint volt.
   
Eddig 7027 kazettát szállítottak át a szomszédos paksi atomerőműből a létesítménybe. A következő szállítás májusban lesz.    

Az atomerőmű reaktoraiban elhasznált fűtőelemeket több évnyi „pihentetés” után szállítják a szomszédos KKÁT-ba, ahol ötven évre garantálják a tárolást.
   
A KKÁT létesítési engedélye 33 kamrás kiépítést tesz lehetővé. A teljes kiépítés „betöltő fedélzeti” alapterülete körülbelül 4500 négyzetméter lesz. Az első tizenhat modulban 450, a harmadik fázisban elkészültekben 527 tárolócsövet helyeztek el. Ez a módosítás a tervezett 14.850-ről 16.159-re növeli a létesítmény kapacitását.
   
– A tároló modulok külső kialakítása, alapterülete nem tér el az eredeti értékektől. A módosítás célja, hogy a biztonság szem előtt tartása mellett a kamratérfogatra jutó kazetták számának emelésével csökkentsék a beruházási költségeket, húzta alá az ügyvezető.
   
Ismertette: a mostani beruházás 2009-ben kezdődött. Először egy közel egymilliárd forintos költséggel járó talajcserét, stabilizációt kellett végezni. Mára elkészült a négy modul, amelyek használatba vételi engedélyét 2012 februárjában megkapták. Jelenleg az üzembe helyezési engedélyezési eljárás van folyamatban. Az engedély kiadása júniusra várható - mondta Kereki Ferenc.
   

Az RHK Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: a KKÁT rendeltetése, hogy az erőmű üzemideje alatt keletkező valamennyi kiégett kazetta átmeneti tárolását biztosítsa. A létesítmény moduláris rendszerű száraz tároló, tehát szakaszosan bővíthető, a kazetták hűtését a levegő természetes huzathatásán alapuló rendszer biztosítja. A moduláris rendszer lényege az, hogy a központi fogadó épület, valamint az első tárolórész megépítése, illetve a kazetták kezelését biztosító berendezések telepítését követően csak a tárolókapacitás-bővítésére van szükség, az átrakógép és a fogadóépület kiszolgálja a teljes létesítményt.
   
Kereki Ferenc tájékoztatott arról is, hogy a kiégett fűtőelemeket nem tekintik hulladéknak, újrahasznosításuk lehetőségét világszerte kutatják. A fejlesztés, új lehetőség keresése a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft.-től sem idegen, derült ki az ügyvezető szavaiból. Jelenleg ugyanis a gazdaságosabb elhelyezés lehetőségét vizsgálják. Június végére készül el az a döntéselőkészítő anyag, amely várhatóan választ ad arra, hogy más típusra áttéréssel, vagy a mostani módosításával lehet-e a jelenleginél hatékonyabb, takarékosabb tárolást biztosítani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.