Cél a biztonságos vezetés

Vezetéstechnikai sorozat indult több magyar csatornán

November közepétől látható az RTL Klub, a SportKlub, valamint a Hálózat TV csatornáján a "Vezess Okosan! - Veze-tech" című vezetéstechnikai sorozat.

2008.12.12 12:42ma.hu

A Magyarországon idén nyáron indult BMW Vezetéstechnikai Tréningek tananyaga alapján írt, tizenöt, egyenként kétperces műsor az RTL Klub-on hétköznap esténként, főműsoridőben a biztonságos vezetés alapjait ismerteti meg a nézőkkel. Az egyes részeket ugyanott reggelente, illetve az Autómánia című műsorban, a SportKlub-on és a Hálózat TV-n pedig a GrandPrix című műsorban ismétlik. A Generali a Biztonságért Alapítvány és a Goodyear támogatásával készült műsor részei többek között a helyes üléspozicióra, a helyes kormánykezelésre, vészfékezésre, az alul- és túlkormányzottság elhárítására tanítanak, de szó esik természetesen a téli körülmények közötti, sőt a környezettudatos vezetés fortélyairól is.

A szerkesztők külön részt szenteltek a gyermekutasokra, illetve a vezetési figyelmet rontó tényezőkre: az alkoholos befolyásoltság, a mobiltelefon használata és az álmosság mellett ilyen lehet a stressz és a dohányzás is. A műsorokban a biztonságon van a hangsúly: a közúti balesetek döntő többsége ugyanis továbbra is a járművezetők hibájából következik be.

A járművezetők által okozott balesetek fő okai a szabálytalan irányváltoztatás, haladás és bekanyarodás, a sebesség helytelen megválasztása, az elsőbbségi jog meg nem adása, illetve az előzés szabályainak megszegése. Az autóvezetés nem csupán a sebesség és az útirány megválasztásáról szól. A vezetői képességek és a tapasztalat nagyban befolyásolják a vezető reakcióját egy-egy konkrét helyzetben. A műsorban a hétköznapi közlekedési helyzetek középpontba állításával, az elméleti ismeretek és a gyakorlati feladatok kombinációján keresztül segíti a vezetőt a közlekedési szituációk magabiztosabb kezelésében.

A műsor szakértője Palánkai Gellért, a BMW Vezetéstechnikai Tréningek instruktora, aki közel tíz éve foglalkozik vezetéstechnikával és a csoport járművezető-képzéseinek müncheni központjában szerezte meg a hivatalos tréneri minősítést. „Az autója és saját maga képességeivel tisztában lévő sofőr tudatosabban és sokkal biztonságosabban vezet. A műsorban ezen képességeket próbáljuk átadni a nézőknek, így ők sokkal kisebb százalékban lehetnek balesetek elszenvedői, még kevésbé okozói" – mondta Palánkai Gellért.

Az egyes részeket a BMW Vezetéstechnikai Tréning gyakorlati oktatásainak helyszínén, illetve az ausztria Söldenben, a cég téli tréningjeinek helyet adó gleccser mellett forgatták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.