Az is baj lesz, ha lassan hajt!

Várhatóan büntetni fogják a lassú vezetést is

A közlekedésben az egyik legkomolyabb balesetveszélyt a gyorshajtás jelenti. Ezt a rendőrség technikai eszközökkel - traffipaxokkal, videokamerákkal - igyekszik megelőzni, illetve büntetni.

2008.08.26 12:03MTI

Ugyanakkor nem kevésbé veszélyes a forgalom tempójához nem igazodó sebesség megválasztása. Elég csak az autópályán 90-100 kilométeres sebességgel előző kamionokra gondolni, melyek a náluk csak pár kilométerrel lassabban haladókat igyekeznek „lehagyni”, olykor vészfékezésre kényszerítve a szabályosan haladókat. – A KRESZ-ben ebben várhatóan lesz módosítás – mondta a Népszavának Bencze József országos rendőrfőkapitány.

Az ugyanis legalább ugyanolyan probléma, ha valaki visszatartja a forgalmat, mintha gyorsan hajt. Egy optimális fogyasztásra beállított tempomattal közlekedő kamion egy bizonyos sebességnél gyorsabban nem tud menni. És akkor 102-vel kezdi előzni a 100 kilométerrel haladó járművet, akár percekig is. Közben föltorlódik a forgalom mögötte.

Ez nonszensz! – vélte az altábornagy. Szakértők szerint sokkal több helyen kell elhelyezni „Tehergépjárművel előzni tilos!” táblákat, nem csupán az autópályákon, de más fontos útszakaszokon is, és ezeken a helyeken traffipaxszal is képesnek kell lenniük rögzíteni a majdan tiltott „lassú előzés” szabálysértését.

Az év hátralévő részében az M7-esen és az M5-ösön helyez el a rendőrség – az autópálya-kezelőkkel közösen – stabil sebességmérőket, mint amilyenek az M1-esen már működnek.

Ezek természetesen benne vannak már a műholdas helymeghatározó rendszerben, tehát a GPS jó előre jelzi őket, de még ez az eszköz is jó arra, hogy az autósok betartsák a sebességkorlátozást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.