Ha a lét a tét, rakjuk ki a T-t!

Képek: Az MDF ismét kezdeményezi a KRESZ módosítását

Az MDF ismét javaslatot tesz a KRESZ módosítására, eszerint a kezdő autósoknak egy évig a tanulóvezetőket jelző T betűt kellene gépkocsijukra ragasztani - mondta Pettkó András, az MDF országgyűlési képviselője szerdán Budapesten, egy autókereskedésben tartott sajtótájékoztatón.

Ha a lét a tét, rakjuk ki a T-t! képgaléria

2008.08.13 18:20ma.hu

Pettkó András egy évvel ezelőtt, friss jogosítványa birtokában kirakta autójára a T betűt, amelyet az MDF által javasolt idő lejártával, a sajtótájékoztató keretében, Herényi Károllyal, a párt frakcióvezetőjével együtt levett onnan. 

Az ellenzéki képviselő, ugyanúgy, mint egy évvel ezelőtt, most is elmondta, hogy pártja megfontolandónak tartja azt a gyakorlatot, hogy a friss jogosítvánnyal rendelkezők mellett meghatározott ideig egy tapasztalt autós üljön vezetés közben. Hozzátette: első nagyobb vidéki útjára tapasztalt autósok, Herényi Károly és Dézsi Mihály, az MDF rendészeti kabinetjének vezetője kísérte el. Herényi Károly kiemelte: a közlekedési morál, a közlekedési állapotok híven tükrözik a magyar társadalom pszichés állapotát. 

Mivel az MDF tavalyi felhívása eredménytelen maradt, a párt újból arra kéri a kormányt, hogy a közúti közlekedés szabályairól szóló 1975-ös rendeletet ősszel egészítse ki a T betű egyéves kötelező használatával - mondta a frakcióvezető. Dézsi Mihály azt mondta: azt szeretnék, ha Magyarországon is bevezetnék azt a szabályt, hogy 21 éves kor alatt ne lehessen 1.400 köbcentinél erősebb motorral felszerelt gépkocsit vezetni. Hozzátette: ezzel a javaslattal és a T betű használatával azt szeretnék elérni, hogy csökkenjen a kezdő autóvezetők baleseteinek száma.

Ha a lét a tét, rakjuk ki a T-t!

Az MDF arra kéri a kormányt, hogy „A közúti közlekedés szabályairól” című 1/1975/II.5./KPM-BM rendeletet ősszel egészítse ki a tanuló vezetőket jelző T betű egy éves kötelező használatával. A konzervatív párt a javaslat népszerűsítése érdekében hamarosan szemléletformáló kampányt indít „Ha a lét a tét, rakjuk ki a T-t!” címmel. 

A kezdő vezetők tapasztalatlanságuk folytán számos olyan nehézséggel találkoznak, amellyel veszélyeztetik nemcsak saját maguk, hanem a gyalogosok és a többi autós testi épségét is. Napjaink rohanó világában könnyen előfordulhat, hogy az emberek türelmetlenebbül viselkednek egy kevésbé rutinos sofőr esetleges ügyetlenkedéseit látva. Ugyanakkor a friss jogosítvánnyal rendelkezőknek nem kötelező jelezniük, hogy még csak kezdők, holott kellő figyelmeztetéssel a balesetek száma is csökkenhető lenne.
 
A Magyar Demokrata Fórum úgy látja, mindenekelőtt azt kell elérni, hogy a tapasztalt autóvezetők megértőbben viselkedjenek a kezdőkkel szemben, ezért a párt egy év elteltével újra azt javasolja, hogy az újdonsült vezetőknek a jogosítvány megszerzése után egy évig legyen kötelező a T betű kihelyezése. A nemzet kedélyállapotát pontosan le lehet mérni a közutakon: jelenleg leginkább agresszív viselkedést és türelmetlenséget tapasztalhatunk.
 
Ezért mihamarabb meg kell teremteni a biztonságos közlekedés feltételeit, melyhez a meglévő – sok esetben a mindennapi gyakorlat próbáján elbukott – szabályok újragondolására, valamint az autóvezetés oktatásában való alapvető szemléletváltásra van szükség. Pettkó András, az MDF országgyűlési képviselője egy évvel ezelőtt – friss jogosítványa birtokában – kirakta autójára a T betűt, melyet most, a konzervatív párt által javasolt „türelmi idő” lejárta, és a kellő vezetési tapasztalatok megszerzése után levett onnan. 

A képviselő azt tapasztalta, hogy az elmúlt egy évben az autósok – látva a jelzést – kellő türelemmel viszonyultak hozzá, még akkor is, amikor vezetése nem volt mindig gördülékeny - ezért sajtótájékoztatóján külön köszönetet mondott nekik. Herényi Károly frakcióvezető is betartotta egy évvel ezelőtti ígéretét: képviselőtársát első hosszabb útján, mely a Balatonig tartott, még tavaly nyáron elkísérte. 

A fenti tapasztalatok birtokában az MDF tehát arra kéri a kormányt, hogy A közúti közlekedés szabályairól című 1/1975/II.5./KPM-BM rendeletet ősszel egészítse ki a T-betű egy éves kötelező használatával. A demokrata fórum a javaslat népszerűsítése érdekében hamarosan szemléletformáló kampányt indít Ha a lét a tét, rakjuk ki a T-t! címmel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.