Renitens lesipuskások?

A KRESZ-t megszegve büntetnek minket a rendőrök?

A trafipaxoló rendőrségi autókra nem vonatkoznak a KRESZ szabályai - mondta az egyik kereskedelmi csatorna híradójának az ORFK Közlekedésrendészeti Osztályának alezredese. A jogszabályokban viszont más szerepel: ezek szerint csak a megkülönböztető jelzést használó autók szeghetik meg intézkedés közben a közlekedési szabályokat.

2008.05.30 09:00ma.hu

Jámbor István alezredes úgy fogalmazott: amikor a rendőrök sebességmérést végeznek, az ehhez szükséges eszközt egy járműben helyezik el és maga a mérési tevékenység, ami egy helyben történik, nem tartozik a KRESZ hatálya alá. 

Tóth István, közlekedési joggal foglalkozó ügyvéd szerint nincs olyan jogszabály, ami alapján a rendőrök figyelmen kívül hagyhatnák a KRESZ-t. "Ez csak két esetben lehetséges: amikor figyelmeztető jelzést, vagy megkülönböztető jelzést használ egy jármű" - mondta. 

A rendőrségen belül is vita van arról, hogy vonatkozik-e a KRESZ a traffipaxos autókra vagy sem. Tavaly összesen 671 rendőr ellen indult eljárás közlekedési szabálysértés miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.