El vannak tévedve?

Vezetéssel kapcsolatos tévhitek tinédzserek körében

Úgy tűnik, a tinédzser sofőrök nem ismerik fel a közlekedési balesetek leggyakoribb kockázati tényezőit. Egy több mint 5000 középiskolásra kiterjedő felmérés érdekes dolgokra világított rá.

2008.06.09 12:30medipress.hu

A felmérés szerint ugyan a tizenéves vezetők általában ismerik a közlekedésbiztonságot veszélyeztető alapvető tényezőket, mint pl. drog vagy alkoholos befolyásoltság, mégis kevesen ismerik fel ezeket vagy vannak tisztában azzal, hogy miként befolyásolják ezek a tényezők a tapasztalatlanságukból eredő kockázatot valós élethelyzetekben. 

"Habár a tapasztalatlanság és az egyéb kockázati tényezők illetve körülmények közismerten erősítik egymás hatását a balesetek előidézésében, a tizenévesek nem ismerik fel, hogy a "tapasztalat" mennyire is számít valójában" - írta Dr. Kenneth R. Ginsburg, a Philadelphiai Gyermekkórház munkatársa. Felmérésének eredményei a Pediatrics c. szaklapban jelentek meg.
 
A szakértő szerint a járműbaleset a vezető oka a kamaszkori halálozásnak és a rokkantságnak, ugyanakkor keveset tudunk arról, hogy a tinédzser sofőrök mit gondolnak a közúti biztonságról. Az 5665 megkérdezett középiskolás túlnyomó része a legnagyobb közúti kockázatnak az ittas vezetést jelölte meg, azonban mindössze 12 százalék jelezte, hogy gyakran találkozik a jelenséggel. 

Ezen felül a leggyakrabban idézett kockázati tényezők az sms-ezés, versenyzés és marihuána-használat és az ámokfutás voltak. A kutatók szerint a fiatal sofőrök tisztában voltak egyes specifikus Veszély forrásokkal, de nem ismertek fel általánosabb kockázati tényezőket. 

Például a megkérdezettek 65 százaléka gondolta veszélyesnek a randalírozó utasokat a kocsiban, ugyanakkor csak 10 százalék gondolta úgy, hogy a tinédzser utasok veszélyt jelentenének. A mobiltelefon használatát vezetés közben csak 29 százalék, míg az sms küldést már 80 százalék gondolta veszélyesnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.