Balesetmegelőzési információk

Köd és csúszós utak: így kellene vezetni és biciklizni

A megváltozott látási viszonyok mind az autósnak, mind a kerékpárosnak és mind a gyalogosnak oda kell figyelnie a láthatóságra, emellett sokkal körültekintőbben kell közlekedniük.

2012.10.23 12:32ma.hu

Az őszi - téli időszakban a látási viszonyok gyakran rosszak, korábban sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit, ezért nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek.

A fényszórókat és a többi lámpát ilyenkor gyakrabban kell tisztítani. A köd és a rosszabb látási viszonyok miatt pedig nagyobb követési távolságot tartva és lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatók.

Figyelembe kell venni azt is, hogy a síkos úton való fékezés teljes összpontosítást kíván, ráadásul a fékút télen általában hosszabb, mint optimális fékezésnél.

A csúszós, jeges utakon való biztonságos közlekedéshez téli gumikra van szükség. Akkor is téli abroncsokkal induljunk útnak, ha éppen nincs hó. A nyári gumi már +7 fok alatt csúszni kezd, fagypont körüli hőmérsékleten megmerevedik, nagyon kis tapadással rendelkezik, így használata veszélyes lehet.

A gépjárművezetők fokozottan figyeljenek a gyalogosan vagy kerékpárral közlekedőkre is!

De természetesen a ködös, borongós idő, eső vagy sűrű hóesés esetén vagy egyéb korlátozott látási viszonyok között a kerékpárok kivilágítása is nagyon fontos! Jól működő világítás, fényvisszaverő eszközök és megfelelő öltözék (feltűnő színű ruha, fényvisszaverő kiegészítők.) esetén a biciklisek akár sötétben is jól láthatóvá válnak.

Sok baleset oka a szabálytalan kanyarodás, ezért lényeges, hogy a művelet megkezdése előtt a kerékpáros mindig nézzen hátra, és ne feledkezzen meg az irányjelzésről sem – tájékoztatta a ma.hu olvasóit a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.