A Porschénak nem kell Niedersachsen

Vétójogáért küzd Alsó-Szászország a Volkswagenben

Alsó-Szászország német szövetségi tartomány kormánya meg akarja tartani blokkoló kisebbségét a Volkswagenben, és ehhez kéri a Volkswagen autógyár felügyelőbizottságának támogatását, mondta a tartományi kormány szóvivője, Matthias Sickert.

2008.04.21 09:53MTI

Az Európai Bíróság a múlt év végén EU-képtelennek ítélte az 1960-as évekből származó német Volkswagen-törvényt, amely 20 százalékra korlátozta bármilyen egyedi részvényes vagy összefüggő részvényescsoport szavazati jogát a Volkswagenben. A törvény átírása folyamatban van, megfelelően át kell alakítani a Volkswagen alapszabályát is - erre minden bizonnyal sor kerül a társaság jövő szerdai közgyűlésén -, annak azonban nem látszik akadálya, hogy más módon, azaz nem törvényi, hanem alapszabályi úton tartósítsák a hazai ellenőrzést a Volkswagenben, esetleges külföldi felvásárlási szándékokkal szemben.

A vita családon belüli: a Porsche autógyár, amely többséget akar szerezni a Volkswagenben, azt szeretné, ha a közgyűlés, az általános németországi szabályozással összhangban, 25 százalékra emelné a blokkoló kisebbség határát a Volkswagenben.

A Volkswagen jelenlegi alapszabálya szerint a fontos döntésekhez legalább 80 százalékos szavazatarány szükséges. Az alsó-szászországi kormánynak valamivel több mint 20 százaléka van a Volkswagenben, így vétójoga van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.