Eltörlik a luxusjárművek különadóját is

Jövő héten már áfa-mentes lehet az adományozás

Akár már a jövő héten áfa-mentes lehet a közcélú adományozás, ugyanis a pénteken benyújtott törvényjavaslat fideszes kezdeményezője házszabálytól eltéréssel már hétfőn elfogadtatná az Országgyűléssel az erre vonatkozó indítványát.

2010.06.11 16:24MTI

Balog Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón, Budapesten kifejtette: a köztársasági elnöktől a jogszabály sürgős kihirdetését kérik majd, ami öt napot jelent, vagyis ha a Ház hétfőn elfogadja a törvényjavaslatot, az akár már a jövő héten hatályba léphet.

A parlament honlapján közzétett, az általános forgalmi adóról szóló törvényt módosító javaslat kiveszi a termékértékesítés fogalmi köréből a közcélú adományt, így az nem tartozik az áfa-törvény hatálya alá. Hasonlóképp a szolgáltatásnyújtás fogalmi köréből a közcélú adományként nyújtott szolgáltatás szintén nem tartozik majd az áfa-törvény hatálya alá.

A Fidesz eltörli a luxusjárművek különadóját

Kármán András, a Fidesz adóügyekért felelős államtitkára a tegnapi tájékoztatóján felsorolta azokat a kisadókat, amelyeket a kormány egy tollvonással eltöröl Magyarországon. A Fidesz eltörli többek között a nagy teljesítményű személygépkocsik, vízi járművek, légi járművek adóját is.

Az MSZP szerint a Fidesz ezzel a döntéssel is megerősíti azt a politikát, ami adóátrendezésből látszik: kormányra kerülve a gazdagok érdekeit képviseli a kispénzűekkel szemben.

A Fidesz-kormány 220.000 forintos havi jövedelem alatt emeli a személyi jövedelemadót, így a kispénzűekkel fizetteti meg a gazdagok adócsökkentését. Ezt a kedvezményezést most a luxusjárművek különadójának eltörlésével fejelik meg. A szocialista párt nem tartja elfogadhatónak, hogy amikor megadóztatják a minimálbért, emelik az alacsony keresetűek adóját, még a luxusautók, a jachtok, a helikopterek és a magánrepülők különadóját is eltörlik.

Az igazságos társadalmakban a módosabbak vállalják a nagyobb felelősséget, nem pedig fordítva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.