Kétszáz közalkalmazottat is meneszthetnek

Kik lesznek Orbán adótervének áldozatai?

Akár kétszázezer közalkalmazottat is meneszthetenek még idén, többek között ez is szerepel a Fidesz takarékossági terveiben - értesült a Hírszerző.

2010.06.08 17:13ado.hu/hirszerző

Információink szerint több száz milliárd forintot szeretne a kormány megspórolni ezen a tételen, hogy mozgásteret teremtsen az adócsökkentésnek. Azonban ha a magánnyugdíjpénztárak virtuális államosítását nem fogadja el az EU és az IMF, akkor könnyen lehet, hogy az adózók többségének adóemelést jelent majd az egykulcsos adó bevezetése.

Bár megszorító lépésekről egyelőre nem sok szó esett eddig a kormány részéről, néhány nyilatkozatból már körvonalazódik, hogy a 3,8 százalékos költségvetési hiány betartásához és az adócsökkentés fedezetének előteremtéséhez a költségvetési bevételek növelése mellett jelentős kiadáscsökkentésre is szükség lesz. Mint Matolcsy György fogalmazott a cnbc.com-nak adott interjújában: \"nincs szükség új megszorító tervekre, ugyanakkor csökkentenünk kell a költségvetési kiadásokat\".

A nemzetgazdasági miniszter ennek kapcsán a bürokrácia csökkentését hozta fel példaként és mint megtudtuk ezt annyira komolyan gondolja az új kabinet, hogy a Nemzetközi Valutaalappal hétfőn már arról folytak a tárgyalások, hogy az elbocsátandó közszolgák és köztisztviselők véglegesített száma 100, 150 vagy 200 ezer fő legyen.

Az egyeztetések arról szóltak, hogy a Valutaalap számára mely költségvetési megoldások elfogadhatóak, és feltehetően ez fogja eldönteni azt, hogy a kormány 16, 19 vagy 20 százalékos szja-kulcsot jelent be kedden.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.