Itt az idő a cselekvésre

Adócsökkentés nélkül is lehet adóreform

Bár a napokban több szakértő állást foglalt amellett, szakmailag nem megvalósítható a 2011-es adóreform, de az Adózóna okleveles adószakértője másképp gondolja. Angyal József szerint az adóreform nagyarányú adócsökkentés nélkül is megvalósítható.

2010.06.04 18:40adozona.hu

Az adózási szakemberek, könyvelők, kisvállalkozások számára adóreformot jelent az adózási rendszer egyszerűsítése, az adminisztráció csökkentése, az adórendszeren belüli átcsoportosítás is.

Abban nincs vita, hogy jelenleg nincsenek meg a feltételei egy többszázmilliárdos, nagyarányú adócsökkentésnek, de adóreformot ettől függetlenül végre lehet hajtani.

Mit jelentene az adóreform a gyakorlatban?

• A „szuperbruttó” kivezetése, mely jelenleg a legnagyobb akadálya a munkáltatói járulékcsökkentésnek. Ennek költségvetési kihatása nincs.
• a két kedvezményes áfa kulcs összevonása, az élelmiszerek nagy részének kedvezményes kulcsba sorolása.
• Az Eva, Ekho és számos kis adó eltörlése. Kis adó az, melynek az adminisztrációs (beszedési) költsége csaknem eléri a befolyt adóösszeget.

• Helyi adók szerepének növelése, az ugyanarra az adótárgyra vonatkozó központi és helyi adók összevonása. Pl. gépkocsiadók.
• A TB jogszabályok egyszerűsítése, minimum járulék alap, tevékenység piaci értéke fogalmának eltörlése. A TB-s minimálbér szja törvénnyel megegyező fogalmi meghatározása.
• A „vállalatközi” adatszolgáltatás megszüntetése: a havi elektronikus adatszolgáltatás alapján az APEH szolgáltatna adatokat az OEP, Nyugdíjfolyósító, Munkaügyi Központok, stb. részére.
• Az évközi és év végi munkáltatói adatszolgáltatás megszüntetése: kilépő adatlap, M30-as nyomtatvány, álláskeresési igazolás, igazolás a levont járulékokról.
• A magánszemélyek 80 százalékánál már a 2010-es évre teljesítendő személyi jövedelemadó bevallásnál is megvalósítható a „söralátét” nagyságú bevallás. Ehhez az adatokat az APEH szolgáltatná. A havi elektronikus adatszolgáltatás eddig csak munkát adott a vállalkozásoknak és nyelte az adófizetők pénzét. Itt az ideje a „visszaszolgáltatásnak”.
• Az adójóváírás megszüntetése, helyette a gyerekkedvezmény visszaállítása,
• A természetbeni juttatások fogalmának pontosítása: az utalványok kiiktatása a magánszemélyek és a vállalkozások közül,
• Legalább négy kulcsos progresszív adótábla bevezetése, a kedvezmények kivezetése mellett. Mind a családi adózáshoz, mind az egykulcsos adóhoz a többkulcsos adótáblán keresztül vezet az út.

Nem elsősorban a pénzhiány, hanem a rendelkezésre álló rövid idő miatt kellene most olyan adóreform intézkedéseket hozni, amelyek elsősorban az egyszerűsítést, adminisztráció csökkentését, adónemeken belüli átcsoportosítást jelentik és nemcsak a külföldi cégek, hanem a hazai cégek érdekeit is szem előtt tartanák.

A könyvelők tudnának a legtöbbet mesélni arról, hogy az „adóreformnál” legkevésbé a könyvelők számítanak, pedig ők vannak a legközvetlenebb kapcsolatban a vállalkozásokkal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.