Eszünkbe jutottál

"Csak el ne rontsák a hitelét!" - Cseh Tamás-dalok a Szigeten

"Nagyon örülök, hogy Cseh Tamás dalait feldolgozták, és koncerten is játszani fogják."

2010.08.09 10:55MTI

Tekintse az egyik "szülő" aggodalmának, ha azt kívánom, csak le ne rontsák az eredeti dalok hitelét - mondta Bereményi Géza író, filmrendező az MTI-nek annak kapcsán, hogy kedden, a Sziget fesztivál "nulladik" napján Cseh Tamás-emlékkoncertet tartanak.

Eszembe jutottál - Főhajtás Cseh Tamás előtt címmel néhány hete jelent meg az egy évvel ezelőtt elhunyt előadóművész, énekes, zeneszerző dalaiból összeállított CD, amelyen napjaink népszerű rock-, alternatív és világzenei előadói, köztük a Csík Zenekar, a Quimby, Lovasi András, a Heaven Street Seven, Péterfy Bori, a PASO, a Napra, a Balaton, Palya Bea, a Besh o drom, és Cseh Tamás egykori alkotótársa, Másik János dolgozta fel a Cseh Tamás-Bereményi Géza szerzőpáros ma már klasszikus dalait.

A nulladik napi koncerten a világzenei nagyszínpadon ezen album közreműködői lépnek fel. "Ez az első olyan Cseh Tamás-lemez, amelyet nem én szerkesztettem, mindegyik korábbi összeállítást magam csináltam, beleértve a dalok válogatását, sorrendjét is. Furcsa volt most meghallgatnom az Eszembe jutottál című CD-t, mert hozzászoktam ahhoz, hogy Tamás énekli a szövegeimet. Van, amelyik tetszett, van, amelyik egyáltalán nem" - fogalmazott Bereményi Géza.

Hozzátette: a hangszerelési ötletek kapcsán az volt az érzése, hogy most mindenki meg akarta mutatni a tudományát, holott ezeket a dalokat Cseh Tamás anno egy szál gitárral adta elő.

Mint elmondta, Cseh Tamás halála óta is írt dalszövegeket, és a jövőben is akar. Hozzátette: ezek nem előre eltervezettek, nem egy előre gyártott koncepció szerint készülnek, igaz, soha nem is készültek így.

Cseh Tamás és Bereményi Géza 1970-től alkotott együtt; 1977-ben jelent meg az első Cseh Tamás-lemez Bereményi Géza dalszövegeivel, Másik Jánossal közös előadásban: ez volt a Levél nővéremnek. Ezt követte az Antoine és Désiré, majd évente-kétévente egy-egy újabb Cseh-Bereményi album. Utolsó közös munkájuk A véletlen szavai című CD volt, amely 2007-ben jelent meg. Mint korábban Bereményi az MTI-nek elmondta, halálával Cseh Tamás elvitte magával azokat a dalszövegeket, amiket csak neki tudott volna írni, mert ezeket ő váltotta ki belőle személyes találkozásaik során.

"A Cseh-Bereményi dalok megszületésében nagyon kevés volt a tudatos elem, inkább játékból, örömből történtek. Eleinte nem is gondoltunk arra, hogy a nyilvánosság elé kerülnek, nem is oda szántuk ezeket, talán innen van a szabadságuk. Tamás halála óta is a zenével, az énekessel való kapcsolatban írom ezeket a dalszövegeket, a folytatólagos az én személyem" - fejtette ki.

Bereményi Géza felidézte: Cseh Tamással rögtön az első találkozásuk során elhatározták, hogy dalszövegeket fog neki írni.

"Neki már voltak dallamai, amiket angol szövegekkel énekelgetett. Tamás akkoriban festőnek készült, mint énekes a kettőnk kapcsolatában született meg. Egy késő éjszaka ismerkedtünk össze, és már másnap délután egy vízivárosi lakásban megmutatott nekem két dallamot, amelyekre szövegeket írtam; ezekből lett a Désiré és az Ócska cipő. Elhatároztuk a folytatást, összeköltöztünk és minden nap írtunk egy-két dalszöveget" - idézte fel az író.

Szólt arról, hogy néha meghallgatja a Cseh Tamással készített régi lemezeket, jelenleg a Műcsarnok a kedvence. Arra a kérdésre, hogy tervez-e valamikor egy film elkészítésével emléket állítani Cseh Tamásnak, Bereményi Géza azt mondta, egyelőre nem.

"Valamivel később, talán" - tette hozzá.

A nulladik napi Sziget-programban a nagyszínpadon reggae-ska-ünnep is lesz, a BJC Amfiteátrum Színpadon pedig a Magyar Jazz Napja alkalmából tartanak koncerteket. "Szeretem a dzsesszt és a reggae-t is, bár bevallom, ritkán hallgatok ilyen zenéket. Cseh Tamás maga is írt olyan dallamokat, amelyek kifejezetten reggae-sek" - jegyezte meg Bereményi Géza az MTI-nek.

Cseh Tamás előadóművészt, Kossuth-díjas énekest, zeneszerzőt életének 67. évében tavaly augusztusban érte a halál.

1974-től a 25. Színházban, majd a Várszínházban, 1982 és 1998 között a Katona József Színházban adott önálló esteket, 1998-tól a Bárka Színházban lépett fel. Cseh Tamás több mint ezerkétszáz dal szerzője, ezek mindennapi élethelyzetekről, vágyakról szólnak. Az előadóművész számos filmben is szerepelt. A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével is kitüntetett Cseh Tamás művészi munkája elismeréseként 1993-ban Liszt Ferenc-díjat, 2001-ben Kossuth-díjat kapott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.