Bereményi Géza mond beszédet

Ma kísérik utolsó útjára Cseh Tamást

Ma vesznek végső búcsút Cseh Tamástól; az előadóművész hosszan tartó betegség után, életének 67. évében augusztus 7-én halt meg. A római katolikus szertartás szerinti temetés 14.30-kor kezdődik a budapesti Farkasréti temetőben.

2009.08.27 07:05MTI - Fotó: cseh-tamas.hu

A ravatalnál Bereményi Géza dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező, Cseh Tamás állandó szerzőtársa mond beszédet.

A Kossuth-díjas Cseh Tamás emléke előtt a Duna Televízió ma két műsorban is tiszteleg: 20.30-kor az Összes dalok időrendben című alkotással, 21.45-től pedig Fonyó Gergely róla szóló dokumentumfilmjével.

Cseh Tamás 1970 körül kezdett dalokat írni, ebben társa Bereményi Géza író, filmrendező volt. Első lemezük 1974-ben jelent meg Levél nővéremnek címmel, ezt számos további album követte.

A művész 1974-től a Huszonötödik Színházban, majd a Várszínházban, 1982 és 1998 között a Katona József Színházban adott önálló esteket, 1998-tól a Bárka Színházban lépett fel.

Önálló estjei: A dal nélkül, Antoine és Désiré, Fehér babák takarodója, Frontátvonulás, Jóslat, Új dalok, Nyugati pályaudvar, Levél nővéremnek, A telihold dalai.

Több mint ezerkétszáz dal szerzője, ezek mindennapi élethelyzetekről, vágyakról szólnak.

Az előadóművész számos filmben szerepelt, ilyen volt a Nyom nélkül, A turné, a Csinibaba, valamint a 6:3 című alkotás.

Művészi munkája elismeréseként 1993-ban Liszt Ferenc-díjat, 2001-ben Kossuth-díjat kapott.

Fehér ingben, vörösborral emlékeznek Cseh Tamásra

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.