Hírmegosztás

A ma.hu RSS szolgáltatásának elérhetősége

A ma.hu hírei, cikkei elérhetők RSS csatornákon keresztül, az alábbi címeken

2007.12.22 16:12ma.hu

Add to Google

A ma.hu RSS hírcsatornái

http://ma.hu/mahurss/rss.xml

Teljes site

http://ma.hu/mahurss/rssa.xml

Belföld

http://ma.hu/mahurss/rssb.xml

Külföld

http://ma.hu/mahurss/rsse.xml

Informatika

http://ma.hu/mahurss/rssc.xml

Gazdaság

http://ma.hu/mahurss/rssd.xml

Bulvár

http://ma.hu/mahurss/rssp.xml

Női Téma

http://ma.hu/mahurss/rssf.xml

Kultúra

http://ma.hu/mahurss/rssg.xml

Sport

http://ma.hu/mahurss/rssk.xml

Vélemény

http://ma.hu/mahurss/rssh.xml

Tudomány

http://ma.hu/mahurss/rssi.xml

Autó

http://ma.hu/mahurss/rssj.xml

Életmód

 

Az RSS az angol Really Simple Syndication kifejezés rövidítése, magyarul leginkább "egyszerű hírmegosztásnak" fordítható.

Az RSS-sel több weboldalról összegyűjthetők a friss hírek és cikkek linkjei, mégpedig úgy, hogy naponta nem kell többször megnyitni az adott weboldalakat. Az úgynevezett RSS-olvasóprogram figyeli a kiválasztott oldalakat, és azonnal jelez, ha a megadott site-on új cikk jelenik meg.

Az RSS használatához mindössze egy hírolvasó program szükséges, amely ingyen letölthető az Internetről. Az egyik legjobban használható RSS-olvasóprogram a Feedreader.

A program egyszerűen telepíthető és testre szabható. Első lépésben le kell tölteni a programot a
http://www.feedreader.com/ címről. A beállításokhoz a program jobb felső sarkában található első ikonra kattintunk (Add new feed), majd a megnyíló ablakba (Location of feed) beírjuk a kívánt hírcsoport RSS-linkjét. Ezután Next-, majd Finish-gombot nyomunk, és a hírcsatornát máris figyeli az olvasóprogramunk. Ezt a műveletet ismételjük, ha további rovatokra, hírforrásokra is kíváncsiak vagyunk.

Az olvasóprogram folyamatosan figyeli a kiválasztott oldalakat, és automatikusan frissíti őket számunkra. Ha türelmetlenek vagyunk, mi magunk is frissíthetünk a második ikonra (Update all newsfeeds) kattintva.

Ha a bal menüben szereplő hírforrás nevére kattintunk, a jobb oldali felső mezőben megjelennek az adott oldal RSS-cikkeinek címei, ha ezek valamelyikére klikkelünk, akkor a jobb oldali alsó mezőben a "Read on"-ra kattintva pedig az egész cikk megjelenik.

Ha egy kiválasztott oldalalt mégsem szeretnénk folyamatosan nyomon követni, akkor a bal oldali oszlopban az adott hírforrás nevére kattintunk jobb egér gombbal, és a "Delete current feed" menüpontot választva töröljük a listánkból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.