Tüdőrák következtében érte a halál

Elhunyt Cseh Tamás előadóművész - gyertyagyújtás Bakonybélen

Elhunyt Cseh Tamás előadóművész. A Kossuth-díjas énekest, zeneszerzőt életének 67. évében, hosszan tartó, súlyos betegség, tüdőrák következtében érte a halál pénteken; az erről szóló hír szombatra virradóra a Magyar Színházi Portál tette közzé.

2009.08.08 15:32MTI - fotó: MTI

Cseh Tamást az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) saját halottjának tekinti. A művész temetéséről később intézkednek. Cseh Tamás emlékére néma, gyertyás gyászmenetet tartanak szombaton 20 órától Bakonybélen a falu központjától a művész házáig. Cseh Tamás csaknem ötven éve kötődött a faluhoz, amelynek erdeiben indiántáborokat tartott. Áprilisban lett a Veszprém megyei település díszpolgára. A Baranya megyei Kisharsányban, Nagyharsányban és Palkonyán, az Ördögkatlan fesztiválon - amelynek Cseh Tamás a védnöke - 19 órakor a művész tiszteletére szólnak a harangok.

Szerzőtársa, Bereményi Géza barátjára emlékezve úgy fogalmazott, hogy Cseh Tamás halála egy harminckilenc éves közös munka végét jelenti. "Halálával elvitte magával azokat a dalszövegeket, amiket csak neki tudtam volna írni, mert ezeket ő váltotta ki belőlem személyes találkozásaink során" - fogalmazott a dalszöveg- és forgatókönyvíró, rendező. Bereményi Géza hozzátette: bár már három éve tudta, hogy Cseh Tamás nagyon beteg, ezért fel volt készülve a legrosszabbra. Ám amikor pénteken késő este értesült a haláláról, először nem hitte el. Márta István zeneszerző, az Új Színház igazgatója azt hangsúlyozta, hogy Cseh Tamás nagyon termékeny volt, sok dalt írt, amelyek mára közkinccsé váltak, ez pedig óriási dolog.

"Egy zeneszerző nem kívánhat többet, minthogy a dalait dúdolják és ne csak dúdolják, hanem értsék is. Ahhoz pedig, hogy értsék, olyan versek és olyan dallamok kellettek, amik az emberek különféle gondolatait közvetítik" - mondta Márta István. Bérczes László rendező-dramaturg, a Cseh Tamás című "beszélgetőkönyv" szerzője úgy vélte: attól, hogy Cseh Tamás elköszönt tőlünk, marad a védnöke nemcsak az Ördögkatlan a fesztiválnak, hanem marad az a fajta emberi kapaszkodó, ami nagyon sokak számára volt életében. Mint mondta, Cseh Tamás lényegéhez tartozott az a személyesség, amivel bárki felé tudott fordulni, megszólítható ember volt, nem pedig egy megközelíthetetlen sztár.

Eperjes Károly, aki Cseh Tamás közeli barátja volt, úgy fogalmazott: "köszönöm, hogy volt nekünk, és köszönöm azt a hihetetlen szabadságot, amit mindig árasztott magából". Cseh Tamás 1943. január 22-én Budapesten született. Tizenhárom éves koráig a Fejér megyei Tordason élt, a középiskolát már a fővárosban végezte. A Budapesti Tanítóképző Főiskolán, az egri Tanárképző Főiskolán, majd a Képzőművészeti Főiskolán tanult, ezt követően, 1967-74-ig rajzot tanított egy budapesti általános iskolában.

Cseh Tamás 1970 körül kezdett dalokat írni, ebben társa Bereményi Géza író, filmrendező volt. Első lemezük 1974-ben jelent meg Levél nővéremnek címmel, ezt számos további album követte. A művész 1974-től a Huszonötödik Színházban, majd a Várszínházban, 1982. és 1998. között a Katona József Színházban adott önálló esteket, 1998-tól a Bárka Színházban lépett fel.

Önálló estjei: A dal nélkül, Antoine és Désiré, Fehér babák takarodója, Frontátvonulás, Jóslat, Új dalok, Nyugati pályaudvar, Levél nővéremnek, A telihold dalai. Cseh Tamás több mint ezerkétszáz dal szerzője, ezek mindennapi élethelyzetekről, vágyakról szólnak. Az előadóművész számos filmben szerepelt, ilyen volt a Nyom nélkül, A turné, a Csinibaba, valamint a 6:3 című alkotás.

A Csillagokkal táncoló Kojot című, 2006-ban megjelent mesekönyv történeteit Cseh Tamás válogatta és fordította. Művészi munkája elismeréseként 1993-ban Liszt Ferenc-díjat, 2001-ben Kossuth-díjat kapott. A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével is kitüntetett művésznek idén májusban jelent meg Dal nélkül címmel egyik 1973-as estjének felvétele a Hungaroton kiadónál.

Az albumra az ismert dalok mellett korábban nem hallható szerzemények is felkerültek. Budapesten 1972 és 1977 között a 25. Színházban "futott" Cseh Tamás estje, amelyeken Bereményi Géza verseit tolmácsolta az Ad Libitum együttes kíséretében.

Gyertyagyújtás Bakonybélen

Néma gyászmenetet tartanak az elhunyt Cseh Tamás emlékére szombat este 20 órakor Bakonybélen a falu központjától a művész házáig - közölték a szervezők az MTI-vel. Cseh Tamás csaknem ötven éve kötődött a faluhoz, amelynek áprilisban díszpolgára lett. Cseh Tamás két éve már állandó bakonybéli lakos volt, csak gyógykezelésekre járt fel Budapestre. Ismert, hogy Cseh Tamás 1961 óta szervezete a bakonybéli erdőkbe az indiántáborokat, mert - mint egykor mondta - úgy gondolták, hogy "ha elmennek az erdőkbe, a bakonyi rengetegbe, akkor kilépnek a hazug és ideológiai szörnyűségekkel terhelt akkori világból", s olyanok lesznek, mint az indiánok: tiszták, bátrak, egyenes jelleműek és önfeláldozóak.

A Veszprém megyei település áprilisban díszpolgári címet adományozott Cseh Tamásnak, aki az elismerés átvételekor azt mondta: "Bakonybéllel egy különösen szép barátság nőtt a lelkemben és hozzá én is hűséges voltam. Ez a falu vigyázott ránk, a Jóisten áldja meg Bakonybélt és minden lakosát!" "Ötven év alatt összenőttünk a faluval" - mondta a díszpolgári oklevél átvételekor Cseh Tamás.

Az ünnepségen a díszpolgárrá avatott művész egyik legjobb barátja, Eperjes Károly színművész ezt mondta: "Köszönöm, hogy vagy nekünk, s köszönöm azt a hihetetlen szabadságot, amit mindig árasztasz magadból". Cseh Tamás előadóművészt, Kossuth-díjas énekest, zeneszerzőt életének 67. évében érte a halál - a hírt szombatra virradó éjszaka a Magyar Színház Portál tette közzé. Cseh Tamás 1943. január 22-én Budapesten született; 1970 körül kezdett dalokat írni, ebben társa Bereményi Géza író, filmrendező volt.

Első lemezük 1974-ben jelent meg Levél nővéremnek címmel, ezt számos további album követte. A művész 1974-től a 25. Színházban, majd a Várszínházban, 1982. és 1998. között a Katona József Színházban adott önálló esteket, 1998-tól a Bárka Színházban lépett fel. Cseh Tamás több mint ezerkétszáz dal szerzője, ezek mindennapi élethelyzetekről, vágyakról szólnak. Az előadóművész számos filmben is szerepelt. A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével is kitüntetett Cseh Tamás művészi munkája elismeréseként 1993-ban Liszt Ferenc-díjat, 2001-ben Kossuth-díjat kapott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.