Örök nyugalomra helyezték az énekest

Eltemették Cseh Tamást

Örök nyugalomra helyezték Cseh Tamás énekest, zeneszerzőt csütörtökön Budapesten; a Kossuth-díjas előadóművészt családja, barátai és pályatársai mellett több ezer tisztelője kísérte el utolsó útjára a Farkasréti temetőben.

2009.08.28 10:30MTI

A legendás előadóművésztől, aki hosszan tartó betegség után, életének 67. évében augusztus 7-én hunyt el, ravatalánál barátja és szerzőtársa, Bereményi Géza dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező búcsúzott.

- "Te elvitted magaddal a születendő dalszövegeket, mert azok tenélküled már sosem fognak előbújni belőlem, mert azokhoz a te fizikai jelenléted szükséges (...) Pedig borzasztóan kíváncsi volnék a meg nem született dalainkra, de mostantól azok elvetélt gyerekek: rengetegen vannak, ismeretlenül" - szólt elhunyt barátjához Bereményi Géza.

Mint az író megjegyezte, három hete egyfolytában Cseh Tamásra gondol, ez azonban csak az első három napban volt nehéz, mert az énekes "jó nyomot hagyott maga után".

- "Én, aki láttam, hány remek ember hal meg hiábavalóan, végre állíthatom valakiről, terólad, Tamás: téged itt szeretnek, és szeretni fognak. Erdélytől Kanadáig és az Egyesült Államokig, ahol csak magyar szórványok élnek, mindenhol boldogan emlegetnek téged" - hangsúlyozta a pályáját a hetvenes években kezdő énekes ismertségét és népszerűségét.

- "Életem szerencséje volt, hogy találkoztam veled. Nem mondom, hogy Isten veled, mert ahogy ismerlek, a legváratlanabb pillanatokban fogok még veled találkozni" - szólt elhunyt alkotótársához Bereményi Géza, aki kiemelte: családja elmondása alapján Cseh Tamás mosollyal az arcán halt meg.

Az író elárulta azt is, szerzőtársa maga választotta ki sírhelyét az elmúlt télen, nem messze szülei nyughelyétől.

Cseh Tamást római katolikus gyászszertartás után a családtagokon kívül számos barátja, pályatársa és tisztelője, többek között Földes László (Hobo), Kovács Ákos, Gryllus Dániel, Márta István és Benkő László zenészek, Scherer Péter, Eperjes Károly, Nemcsák Károly, Mucsi Zoltán, Gáspár Sándor, színművészek, Török Ferenc és Bérczes László rendezők, Koltai Lajos operatőr, Háy János író, Bölcskei Gusztáv református püspök, Orbán Viktor, Magyar Bálint politikusok kísérték utolsó útjára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.