Az első magyar indián emlékestje

Cseh Tamásra emlékezünk a Dóm Téri Adventen

Advent utolsó vasárnapján, december 20-án délután 5 órakor kezdődnek a Dóm téren azok a programok, amelyek a magyar zenei élet augusztusban elhunyt kiválóságának, Cseh Tamásnak állítanak emléket.

2009.12.16 10:44ma.hu

A negyedik gyertyát az óriás koszorún Bérczes László, Cseh Tamás személyes jóbarátja gyújtja meg. Fél 6-kor Takáts Eszter, 6 órától Róka Szabolcs és Kátai Zoltán énekli majd az ismert Cseh-Bereményi dalokat. „Sokan vagyunk, akik szerettük, de nem tudtunk tőle elbúcsúzni. Ezen az estén lehetőséget adunk mindenkinek, hogy méltó módon emlékezzék Cseh Tamásra. Olyan előadókat kértünk fel, akik különleges módon, de hitelesen tolmácsolják gondolatait. Nem határoltuk be egy-egy zenei korszakát, a teljes életműből fogunk meríteni”- mondta Mocselini Rudolf főszervező.

Cseh Tamás generációk, és a magyar sanzon kultikus alakja. A rajztanárból lett énekes-színész pályáját, a 70-es években Bereményi Gézával kezdte, akivel közel négy évtizeden át közösen szereztek dalokat. Munkájuk eredményeként, 25 lemez, több mint 1200 gitárral kísért énekével gazdagították a magyar zenei kultúrát. Cseh stílusában a költészet keveredett a popzenével. Témáit saját érzései jelentették, melyek tükröt is állítottak mindig annak a korszaknak, amelyben születtek.

Cseh Tamás a végtelen szabadságot élte meg, ő volt az első magyar indián. 1961-ben, törzsfőnökként hozta létre a Bakonyban ma is működő táborát, valódi tipikkel. Ezen a helyen azt a nyugalmas, egyszerű és átlátható világot élte meg, amire állandóan vágyott és megénekelt. Az indián keresztségben a „Füst a szemében” nevet kapta, két indián témájú könyvet is írt. Számos elismerés és díj tulajdonosa. Bakonybél és a VIII. kerület díszpolgára, a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti- és középkeresztjének, a Liszt- és Kossuth-díjak birtokosa. Gazdag életművéből a Dóm Téri Advent utolsó vasárnapján Takáts Eszter jazz-blues, folk-rock énekesnő, valamint Róka Szabolcs és Kátai Zoltán gitár, koboz, kontra, lant, fidula kísérettel idéz.

A szervezők minden tisztelő megjelenésére számítanak, hogy ezzel az emlékműsorral Szeged és régiója is méltóképpen búcsúzhasson el Cseh Tamástól. A Cseh Tamást megidéző est a Dóm Téri Advent prgoramsorának része. Úgy az emlékest, mint a Dóm Téri Advent többi kulturális eseménye ingyenes.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.