Megdöbbentő riport a XXI. században

Gyerekeket is beszerveztek - Megfigyelték Cseh Tamást

Az első magyarországi indiánok az 1930-as években jelentek meg. Művészek, értelmiségiek hagyták ott a várost - Álmukban sem gondolták volna, hogy az erdő bokraiból állambiztonsági emberek kémlelik őket. Cseh Tamás például 2005-ben tudta meg, hogy majd' negyven évvel ezelőtt megfigyelték.

2009.10.06 12:30rtlklub.hu - Fotó: csehtamas.hu

Az első magyarországi indiánok az 1930-as években jelentek meg.

Művészek, értelmiségiek hagyták ott a várost, hogy kifessék magukat, lóra pattanjanak, íjazzanak, esténként pedig tábortűz mellett beszélgessenek a világ dolgairól.

Azt azonban álmukban sem gondolták volna, hogy az erdő bokraiból állambiztonsági emberek kémlelik őket.

Sőt, soraikba gyerekeket szerveztek be, akik jelentéseikkel börtönbe is juttathatták az indiánokat.

Cseh Tamás például 2005-ben tudta meg, hogy majd' negyven évvel ezelőtt megfigyelték!

Aki valaha Karl May-t olvasott, rögvest indiánosdit szeretett volna játszani: tolldíszt kötni a fejére, íjat ragadni és nyilazni. Ezt jónéhányan meg is tették Magyarországon.

A szervezők elmélete szerint az indiánjátékok sokat segíthetnek abban, hogy a gyerekek megszeressék a természetet, hiszen az indiánok voltak azok, akik a legtökéletesebb harmóniában éltek a természettel, anélkül, hogy azt pusztították volna.

Ugyanakkor az állambiztonsági tisztek összeesküvést sejtettek a mozgalom mögött. Gyerekeket szerveztek be ezekbe a táborokba, hogy jelentsenek társaikról.

A nemrég elhunyt zenész, Cseh Tamás rosszul választott. Az indián mozgalom egyik szervezőjeként egy tehetséges antropológus hallgatót kért meg, hogy segítsen nekik a táborban, mert úgy érezte, játékuk addig nem lehet hiteles, amíg keveset tudnak az indiánszokásokról.

Nem tudhatta, hogy az egyetemista ekkor már ügynök volt, és zenészekről jelentett... Az elhárításnak mindez persze kapóra jött.

Az RTL Klub XXI. századának adásából kiderül, hogy a beszervezett hallgató (indiánnevén Mennydörgő Madár) 1967-es jelentésében a következőket írta:

"Most Cseh Tamással is volt lehetőségem egy beszélgetésre. Elmesélte, hogy van neki egy barátai társasága, akikkel nyaranta egy-két héten át "indiánosdit" szoktak játszani a Bakonyban. Panaszkodott, hogy nem mindenki veszi már igen komolyan, a néprajzi alapjuk már kevés, kellene szakirodalom hozzá. Szeretném megkérdezni; mi a teendő ezzel az "indián" társasággal kapcsolatban?"


Az utasítás a következő volt: "Cseh Tamással tartsa fenn a kapcsolatot és igyekezzen megismerni annak "indián" társait is és azt, hogy valóban játék köti össze őket, vagy összetartozásuknak más oka is van" - tudjuk meg a XXI. századból.

Ezt a jelentést először Szőnyi György 2005-ben megjelent Nyilván tartottak c. könyvében lehetett olvasni. Cseh Tamás is ekkor tudta meg, hogy megfigyelték...

Cseh Tamás kémtörténetéről, és a ma is létező indián társaságokról szól a XXI. század kedd esti adása.

Kié Cseh Tamás? Tudja meg!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.